Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidiči by si měli dávat pozor na únavu

JIHLAVSKO: Řidič za volantem usnul a narazil do nákladního vozidla v protisměru 

V pondělí 30. dubna jel před sedmou hodinou ráno třiapadesátiletý řidič vozidla Opel v Kostelci ve směru od centra. Při jízdě usnul, vjel s vozidlem do protisměru, kde narazil do protijedoucího nákladního vozidla Man. Při nehodě došlo k lehkému zranění řidiče vozidla Opel, který byl převezen na ošetření do jihlavské nemocnice. Provedenou dechovou zkouškou policisté požití alkoholu u obou řidičů vyloučili. Škodu na vozidle Opel vyčíslili na sedmdesát tisíc korun. Poškozením nákladního vozidla vznikla škoda dvacet tisíc korun.
 
Kostelec 30. 4. 2012Kostelec 30. 4. 2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
V současném teplém počasí se zvyšuje nebezpečí, že řidiče za volantem přemůže únava. Mikrospánek nebo situace, kdy řidič usne, je zejména na jaře a v létě jednou z častých příčin dopravních nehod a to i s vážnými následky na životech a zdraví. Únavě se přitom dá při dodržování doporučených rad velmi lehce čelit a těmto dopravním nehodám předcházet.
„Je důležité, aby řidič v žádném případě únavu nepodceňoval. Existuje řada možností, jak s únavou bojovat nebo jí předcházet,“ řekl npor. Radek Hamža, DiS., vedoucí dopravního inspektorátu s tím, že když řidič při jízdě usne, i jen na okamžik, vážně ohrožuje sebe i ostatní účastníky silničního provozu.
Pokud řidič jede vozidlem v nočních nebo časných ranních hodinách, měl by na únavu, kterou pociťuje, reagovat co nejrychleji. „Vhodné je na bezpečném místě zastavit a vystoupit z vozidla. Účinné je se např. kolem auta projít nebo na čerstvém vzduchu udělat pár dřepů," doporučil komisař Radek Hamža. Zvláště nebezpečné jsou úseky, kdy už je řidič blízko svému cíli cesty a řekne si, že “už ten kousek musí dojet.“ I kdyby do cíle zbývalo jen několik kilometrů, neměl by řidič únavu nikdy podceňovat.
 
Nebezpečí mikrospánku nehrozí řidiči ale jen v noci nebo časně ráno, i během dne při teplejším počasí může řidiče přemoci únava. „Je důležité, aby řidič dodržoval při jízdě pitný režim nealkoholických nápojů a udržoval ve vozidle chladnější teplotu, případně si přivřel okénko," řekl npor. Radek Hamža. Jak dále dodal, při cestě automobilem pomáhá řidiči udržet pozornost i rytmická hudba nebo žvýkání.
 
Pro řidiče nákladních vozidel platí povinnost dodržovat přestávky na odpočinek. Řidiči kamiónů by měli tuto povinnost dodržovat i ve svém vlastním zájmu. Pokud usne při jízdě za volantem řidič nákladního vozidla, představuje jeho nekontrolovatelná jízda v silničním provozu mnohonásobně větší riziko a horší následky, než by tomu bylo u řidiče osobního automobilu.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. května 2012
 

 

vytisknout  e-mailem