Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidiči buďte pozorní a předvídejte!

LIBEREC - Začátkem prosince se ve Vratislavicích nad Nisou stala dopravní nehoda, při které vběhl přímo pod kola vozidla malý školák. Polcisté apelují na řidiče, buďte více pozorní! 

Dne 4. prosince 2014 se krátce po půl osmé hodině ranní stala dopravní nehoda v Liberci – městské části Vratislavice nad Nisou, ulici Nad Školou. Osobní vozidlo zde srazilo malého školáka. Řidička Škody Fabie jela ulicí  Nad Školou ve směru  od hřbitova k Městskému úřadu. Když se blížila k místu, kde se nachází zastávka autobusu,  z nenadání za stojícím autobusem vyběhl osmiletý chlapec a vběhl jí do jízdní dráhy vozidla. Řidička již střetu s chlapcem nedokázala nijak zabránit a přední částí vozidla do něj narazila. Chlapce převezlo z místa nehody vozidlo rychlé záchranné pomoci na ošetření do Krajské nemocnice Liberec. Chlapec vyvázl z nehody bez zranění. Na vozidle nevznikla při nehodě žádná škoda. Oba účastníci dopravní nehody se podrobili orientační dechové zkoušce na alkohol, která byla v obou případech negativní.

 

V souvislosti s touto dopravní nehodou bychom chtěli více upozornit občany – řidiče na nejzranitelnější účastníky silničního provozu. Vzhledem k tomu, že děti jsou při pohybu v silničním provozu často nepozorné a neukázněné a mnohdy nedokážou správně předvídat či odhadnout  danou situaci, je to na samotných řidičích, aby byli pozorní a dokázali správně předvídat a rychle reagovat. Nyní sice apelujeme více na řidiče, kteří pravidelně projíždějí městskou částí Vratislavice nad Nisou, poblíž základní školy, ale toto upozornění se týká všech řidičů, kteří se pohybují v blízkostí všech mateřských, základních, středních škol nebo v blízkosti autobusových zastávek.

 

Povinnosti řidičů ve vztahu ke školní lince autobusu:

 

Vratislavicemi nad Nisou projíždí pravidelná linka školního autobusu č. 59. Autobus je viditelně označen dopravní značkou „Označení autobusu přepravujícího děti“.  děti

 

Označení je žlutohnědé barvy, má rozměry 40 x 40 cm a umísťuje se viditelně za zadním oknem autobusu a na pravé straně za předním oknem autobusu. Mezi povinnosti řidiče patří dbát zvýšené opatrnosti zejména vůči dětem a brát ohled na vozidlo přepravující děti. Za autobusem s označením "Označení autobusu přepravujícího děti", který zastavil v označené zastávce, musí řidič jiného vozidla zastavit vozidlo. Pokračovat v jízdě může až po odjezdu autobusu ze zastávky. Řidiči protijedoucích vozidel musí přihlédnout k možnosti vběhnutí dětí do vozovky a jízdu přizpůsobit tak, aby děti nebyly ohroženy.

autobus Vratislaviceautobus Vratislavice

 

 

 

 

30.12.2014
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová

KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

 

 

Odkazy do noveho okna

autobus Vratislavice

autobus Vratislavice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem