Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řidiči a nadcházející zima

Zima a výbava motoristů jezdících nejen do hor 

  Jen několik týdnů zbývá do zahájení zimní sezóny. Proto je třeba dobře připravit svá motorová vozidla a jejich vybavení.
 
     Jistě většina řidičů již před zimním obdobím zkontrolovala svá vozidla a doplnili výbavu o zimní doplňky. Možná někteří tajně doufají, že  žádná  zima nebude a proto vše nechávají   na poslední chvíli. Jsou určitě i takoví, kteří vládu zimy nechtějí vůbec respektovat. Všichni však spadají do stejné rizikové skupiny. Ti dobře připraveni se stávají důsledkem nezodpovědnosti těch nezodpovědných oběťmi mnohdy tragických dopravních nehod. Policisté Okresního ředitelství Praha - venkov proto znovu upozorňují a žádají řidiče, aby vždy svá vozidla dobře před jízdou nejen zkontrolovali, ale také vždy doplnili to co jim v zimní výbavě chybí.
 
Zde je několik rad pro řidiče :
 
     Při nepříznivých povětrnostních podmínkách doporučujeme řidičům, aby si předem zjistili, zda trasa jejich jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná, aby neuvízli.    Před jízdou je třeba si zkontrolovat vybavení svého vozidla a případně doplnit  vše potřebné pro provoz v náročných povětrnostních podmínkách. Řidiči by především neměli zapomenout přezout všechna kola na zimní pneumatiky, mít alespoň polovinu nádrže a při jízdě do hor se vybavit sněžnými řetězy.
 
     Základní doporučené vybavení pro zimní období zahrnuje zimní pneumatiky na všech čtyřech kolech, nemrznoucí směsi v autě - chladící  kapalina a směs do odstřikovačů, škrabka na led, rozmrazovač zámků, který je potřeba nosit s sebou a nenechávat v autě. Při cestě do hor se hodí vlečné lano, sněhové řetězy, smetáček na sníh a lopatka, baterky, pro případ nouze je vhodné mít v autě připravenou i minimální zásobu pití a potravin. Do povinné výbavy každého vozu pak patří auto-lékárnička, výstražný trojúhelník, náhradní žárovky vnějšího osvětlení a signalizace, pojistky, náhradní kolo, příruční zvedák a klíč na matice. Vedle toho se ještě doporučuje hasící přístroj, reflexní vesta, tažné lano,startovací kabely, nářadí na odstranění jednoduchých závad.
 
     Během nepříznivých povětrnostních podmínek je nezbytné řídit automobil maximálně opatrně a přizpůsobit i rychlost jízdy. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpečí střetu s překážkou na silnici. Dále doporučujeme neparkovat auta pod stromy v blízkosti něčeho, co hrozí zřícením, pozor také na vysoké sloupy.
 
     V této souvislosti znovu připomínáme, že podle silničního zákona v okamžiku, kdy kvůli hustotě provozu na dálnici nebo rychlostní silnici o dvou jízdních pruzích v jednom směru dojde ke vzniku kolony stojících vozidel, jsou řidiči povinni vytvořit mezi sebou jeden průjezdný pruh široký nejméně 3m, pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy (policejních vozidel, vozidel požární ochrany a záchranné služby).
 
     Na dálnici a silnici pro motorová vozidla o třech a více jízdních pruzích pak musí řidič snížit vzájemný boční odstup v levém a středním jízdním pruhu nebo na středních jízdních pruzích. Při vytváření průjezdného jízdního pruhu mohou řidiči vjet na krajnici nebo na střední dělící pás. Řidičům ostatních vozidel je vjezd do pruhu pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy zakázán. Dodržování tohoto pravidla je pro policisty a záchranáře jedoucí k nehodě nesmírně důležité, neboť roli hraje každá vteřina a jakékoliv zdržení může být osudné.
 
     I když ještě nenapadl první sníh a teploty se pohybují nad bodem mrazu je třeba již v tomto období zvýšit pozornost při řízení motorových vozidel. Ranní a večerní mlhy jsou častou příčinou dopravních nehod. Mnohdy jde jen o lehké ťuknutí, ale i to je zcela zbytečné. Na vině vlastně není ani tak mlha jako nepozornost řidičů a nedodržování bezpečné vzdálenosti mezi vozidly. Stejně tak častou příčinou dopravních nehod, a to zejména ve městech a na přechodech, je mokrá vozovka. Přesto, že většina řidičů a chodců dobře ví, že brzdit na mokrém povrchu je těžší a hlavně brzdná dráha je delší, nechovají se podle toho. Chodci často vbíhají do silnice na poslední chvíli a mnohdy na červenou. Chodci jsou rovněž v mnoha případech velmi špatně osvětleni a nejsou při krajnicích vozidel a na přechodech vidět. Právě proto by měli řidiči zvýšit svoji pozornost za volantem.
 
     Policisté a pracovníci preventivně informační skupiny Okresního ředitelství Praha – venkov přejí všem účastníkům silničního provozu bezpečné dny na silnicích. Nezapomeňte, že jsme všichni účastníci silničního provozu a mnohé situace můžeme nejen ovlivnit, ale především jim můžeme zabránit – svou ohleduplností a předvídavostí.
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem