Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidiči a chodci, buďte více obezřetní!

JABLONEC NAD NISOU – V brzkých ranních hodinách řidič s vozidlem srazil na přechodu pro chodce ženu. 


Včera ráno krátce před půl šestou hodinou se stala dopravní nehoda v Jablonci nad Nisou v ulici U Přehrady. Řidič s vozidlem VW Golf jel ve směru od Tanvaldu do centra města, kde na přechodu pro chodce přehlédl z jeho levé strany ve směru od bazénu přecházející 62letou ženu, do které narazil. Chodkyně po střetu s vozem upadla na vozovku a utrpěla zranění, se kterým byla převezena posádkou Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje na ošetření do jablonecké nemocnice. Charakter jejího zranění a doba léčení jsou předmětem probíhajícího šetření. Alkohol policisté u řidičky i řidiče vyloučili provedenými dechovými zkouškami, které měly negativní výsledky. Veškeré okolnosti celé události i nadále šeří policisté z Dopravního inspektorátu v Jablonci nad Nisou.

V této souvislosti připomínáme všem účastníkům silničního provozu, aby dbali zvýšené opatrnosti, a to jak při řízení vozidla, tak při přecházení komunikace. Řidiče vyzýváme, aby především v blízkosti přechodů pro chodce snížili rychlost a naopak zvýšili svou obezřetnost. Zejména v těchto zimních dnech je viditelnost i přes den již nižší, ráno je déle tma a odpoledne samozřejmě rychleji ubývá denní světlo.  Osobu, která na sobě nemá viditelný reflexní prvek, tak lze velmi snadno přehlédnout. Chodce upozorňujeme, aby vozovku přecházeli až ve chvíli, kdy blížící se vozidlo zastaví a je zřejmé, že umožní bezpečné přejití.

Opětovně zdůrazňujeme vhodnost používání reflexních prvků, například umístění reflexních pásků na končetiny, kabelky, batohy, dětské kočárky apod. Připomínáme také to, že v některých případech povinnost mít na sobě viditelně umístěné reflexní prvky vyplývá přímo ze zákona o provozu na pozemních komunikacích. Jde o situace, kdy se chodec pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo okraji vozovky, a to v místě bez veřejného osvětlení.


5. 1. 2023
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

DN JN chodec (1)

DN JN chodec (1) 

Detailní náhled

DN JN chodec (2)

DN JN chodec (2) 

Detailní náhled

DN JN chodec (3)

DN JN chodec (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem