Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidiče čeká na dálnici D1 omezení

KRAJ VYSOČINA: Uzavírka mostu u Velkého Meziříčí zkomplikuje na dálnici provoz 

Řidiči, kteří využívají ke svým cestám dálnici D1, musí v průběhu nadcházejících minimálně dvou měsíců počítat na mostě u Velkého Meziříčí s výrazným dopravním omezením. Omezení vyvolá částečná uzavírka na dálnici D1 v souvislosti s opravou dálničního mostu u Velkého Meziříčí.  Po dobu více než dvou měsíců bude totiž z důvodu opravy uzavřena celá jedna polovina mostu. Jde o pravou polovinu mostu ve směru jízdy na Brno. Druhá polovina se opravovala v loňském roce.
 
Uzavírka je plánována na období od 14. dubna do 24. června 2012. V této době dojde k uzavření pravého jízdního pásu dálnice D1. V důsledku toho bude provoz převeden do levé, loni opravené, poloviny mostu, kde bude po dobu uzavírky provoz obousměrný třípruhový a bude využito systému 2+1 jízdní pruhy. Organizace provozu bude prováděna tak, že od neděle do středy budou postaveny dva pruhy ve směru Brno – Praha a jeden pruh v opačném směru. Od středy do neděle budou postaveny dva jízdní pruhy ve směru Praha – Brno a jeden pruh v opačném směru. Ředitelství silnic a dálnic nepřipravilo žádnou nadregionální objízdnou trasu. Veškerý provoz tedy bude koncentrován pouze na jedné polovině dálnice D1.
 
Krajem Vysočina prochází téměř 93 kilometrů dálnice D1. Dohled nad bezpečností a plynulostí provozu na celém tomto úseku zajišťují policisté z Dálničního oddělení Velký Beranov. Ti budou také ve zvýšené míře dohlížet na plynulost provozu po celou dobu dopravního omezení na dálničním mostě „Z našich zkušeností jasně vyplývá, že každá takto zásadní uzavírka způsobí jak nákladní, tak osobní dopravě nemalé problémy. I když policisté budou v místě téměř nepřetržitě provádět dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, nebude možné zabránit snížení plynulosti průjezdu dopravních proudů a v případě dopravní nehody ani jeho úplnému zastavení,“ uvedl plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Řidiči tak musí v úseku u Velkého Meziříčí počítat s kolonami. Ti, kteří se budou chtít zdržení v koloně vyhnout, budou hledat nějaké náhradní řešení. Je logické, že v daném místě dálnice D1 před částečnou uzavírkou pak řidiči zvolí z jejich pohledu nejjednodušší řešení - na nejbližším exitu sjedou na souběžnou komunikaci - silnici II/602. Tuto krajskou komunikaci při průjezdu Velkým Meziříčím pak totálně zablokují. Vzniku této situace nahrávají také různé dopravní linky v médiích, v nichž ve vysílání řidiči radí ostatním sjet na tuto komunikaci i v době, kdy už je neprůjezdná.
 
Aby se tomuto negativnímu jevu zabránilo, ve spolupráci s Městskou policií ve Velkém Meziříčí bylo dohodnuto řešení, které spočívá v aktivní a operativní spolupráci strážníků s policisty z Dálničního oddělení ve Velkém Beranofvě a pracovníky Národního dopravního informačního centra (NDIC). V případě, když by nastaly dopravní komplikace ve Velkém Meziříčí, tato informace bude předána do centra a okamžitě se objeví na proměnných informačních tabulích na dálnici D1. Řidiči se tak včas dozví, že pokud by sjeli na souběžnou komunikaci II//602, cestu si nijak neurychlí. Na dálnici D1 budou před exitem u Velkého Meziříčí navíc osazeny dopravní značky, které budou zakazovat sjíždět z dálničního tělesa vozidlům nad 3 500 kg.
 
Pokud i přesto nastane taková situace, že provoz na silnici II/602, především průjezd Velkým Meziříčím, se zablokuje, může dojít k případům, že policisté budou nejen kamiony, ale i ostatní vozidla, odstavovat přímo na tělese dálnice. V takové situaci těmto vozidlům nebudeme umožňovat sjezd z dálnice na vedlejší komunikace. Dopravcům a řidičům kamionů, kteří využívají dálnici D1 především jako tranzitní komunikaci, můžeme doporučit, aby se pokusili naplánovat po dobu uzavírky poloviny mostu své trasy po jiných komunikacích a vyhnuli se tak případným problémům a zdržením při své cestě na dálnici D1.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
14. duben 2012
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem