Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidič vozidla napadl chodce

JIHLAVA: Nejprve chtěl poškozeného udeřit pěstí a poté ho napadl s nožem v ruce. 

Policejní komisař zahájil trestní stíhání šestapadesátiletého muže z Jihlavy. Byl obviněn ze spáchání zločinu vydírání a přečinu výtržnictví.
 
Na základě provedeného šetření a výslechu osob kriminalisté zjistili, že v polovině listopadu přecházel poškozený mladý muž před čtvrtou hodinou odpoledne v Jihlavě vozovku po přechodu pro chodce. Přitom k němu přijel řidič vozidla velmi blízko. Chodec se tomu směrem k řidiči automobilu podivil a přecházel dál. Je dostatečně odůvodněn závěr, že následně obviněný z auta vystoupil a chtěl na chodníku poškozeného udeřit pěstí. Ten ale ráně uhnul a následně ve vzájemném držení upadli na zem. Poškozenému muži se podařilo útok odrazit a chtěl z místa napadení odejít. Přibližně po 200 metrech k němu však obviněný přijel vozidlem, ze kterého vystoupil. S nožem v ruce, který namířil na hrudník poškozeného, po něm požadoval mobilní telefon pod pohrůžkou použití násilí. Při následném přetahování o nůž, obviněný poškozeného muže bodnul do oblasti hrudníku. Způsobil mu drobné poranění. V době, kdy se poškozený muž snažil místo opustit, na něho ještě obviněný najížděl vozidlem a snažil se ho zastavit. Hned poté nám byla událost oznámena na linku 158.
 
„Poté co jsme na tísňovou linku přijali oznámení o napadení se zbraní, vyjely okamžitě na místo policejní hlídky. Policisté zde nalezli dva muže. Starší po mladším požadoval vydání mobilního telefonu. Policisté situaci uklidnili a oba muže od sebe oddělili“, řekl komisař oddělení obecné kriminality por. Bc. František Brabec. Jak dále dodává, oba muži odmítli lékařské ošetření.
 
Policisté provedli na místě i v okolí šetření. Na ohledání obou míst napadení byl přivolán kriminalistický technik a policejní psovod. Oba muže policisté převezli na obvodní oddělení. Šestapadesátiletého muže kriminalisté zadrželi a umístili do policejní cely. Nůž dobrovolně vydal. Po provedení procesních úkonů byl ze zadržení propuštěn.
Jako motiv svého jednání, kdy požadoval po poškozeném pod pohrůžkou použití násilí vydání mobilního telefonu, obviněný muž uvedl, že při první potyčce přišel o svůj telefon a domníval se, že mu ho poškozený odcizil. Proto se za ním rozjel s cílem svůj telefon získat zpět. Následně se ale ukázalo, že mobilní telefon obviněný patrně ztratil. Muž tedy jednal v úmyslu a užil násilí ve snaze získat zpět vlastní věc.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
14. prosince 2010

vytisknout  e-mailem