Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidič ujížděl před policisty

LIBERECKÝ KRAJ - Pronásledování skončilo až v Německu. 

V úterý 5. března dopoledne dohlížela policejní hlídka v rámci opatření zaměřeného na posílení bezpečnostní situace v příhraničí na silniční provoz v blízkosti státních hranic se Spolkovou republikou Německo. Kolem 12.20 hodin se policisté pokusili  v obci Petrovice zastavit podezřelé osobní vozidlo značky Seat, jehož řidič však na znamení dané podle zvláštního předpisu nezastavil, naopak zvýšil rychlost a nebezpečnou jízdou ohrožoval další účastníky silničního provozu. 
 
Motorizovaná policejní hlídka se ho pak snažila zastavit za využití zvukového i světelného signalizačního zařízení, na což zprvu vůbec nereagoval. Policisté ho proto, v souladu s dohodou o přeshraniční spolupráci mezi Policií ČR a policií Svobodného státu Sasko, pronásledovali přes hraniční přechod asi 1 km na území Saska. V obci Lukendorf pak posádka Seatu zastavila na odstavném parkovišti.
 
Jednalo se o 19letého řidiče a stejně starého spolujezdce, oba mají trvalé bydliště v Ústeckém kraji. Mladík, který vozidlo řídil, se pak před policisty začal obhajovat tím, že si jich zpočátku nevšiml a nevěděl, že je pronásledován. Poté, co vozidlo odstavil, začal s policisty spolupracovat. Ti zjistili, že nikdy nevlastnil řidičské oprávnění a navíc mu soud jako neřidiči vyslovil zákaz řízení všech motorových vozidel do roku 2014. K tomu u něj vyšel pozitivně orientační test na přítomnost návykových látek.
 
Němečtí kolegové, kteří se o divokou jízdu mladíků začali také zajímat, zjistili, že po spolujezdci řidiče bylo ve Spolkové republice Německo vyhlášeno pátrání a proto ho zadrželi. Podle jejich informací vyvodí právní důsledky i vůči řidiči seatu, neboť je v jejich zemi řízení motorového vozidla bez příslušného oprávnění trestným činem. Policisté v České republice, konkrétně na Obvodním oddělení policie v Jablonném v Podještědí,  již souběžně v této souvislosti zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí 19 mladíkem, který seat řídil, ačkoliv mu soud řízení motorových vozidel zakázal. O tom, kdo nakonec povede trestní řízení vůči tomuto řidiči, rozhodnou po posouzení případu státní zástupci obou dotčených zemí.
 
Podle informací odboru mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezidia ČR došlo od počátku letošního roku ke 4 případům přeshraničního pronásledování směrem do České republiky a k tomuto jednomu případu směrem z České republiky. V roce 2012 bylo zaznamenáno 38 případů přeshraničního pronásledování směrem do naší republiky a 19 případů směrem do zahraničí. V porovnání s rokem 2011 došlo v roce 2012 k nárůstu o 41 %. Nejčastějším důvodem bylo vyhnutí se silniční kontrole a majetková trestná činnost v podobě krádeže motorového vozidla.


 
por. Bc. Ivana Baláková
6. března 2013
mluvčí ÚO Česká Lípa
 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
6. března 2013
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
 

vytisknout  e-mailem