Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidič uháněl rychlostí 223 km/h

KRAJ VYSOČINA - Dopravní policisté na Vysočině o víkendu kontrolovali řidiče na dálnici D1 

KRAJ - VELKÝ BERANOV – Na řidiče, kteří překračující povolenou rychlost na dálnici D1 na Vysočině, se zaměřili uplynulý víkend v rámci dopravně bezpečnostní akce policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově. Do akce se v průběhu víkendu zapojilo celkem 50 dopravních policistů a byla nasazena také dvě superrychlá vozidla VW Passat.
Policisté z Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina dohlíželi v sobotu odpoledne na plynulost provozu na dálnici D1. Policejní hlídky z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově kontrolovali řidiče, kteří po dálnici mířili směrem na Brno.
Kontrolní stanoviště na 117. kilometru dálnice D1 se stalo místem, kam policisté odkláněli řidiče, kteří při jízdě po dálnici překročili nejvyšší povolenou rychlost. Vyšší počet policistů na dálnici souvisí s víkendovým Mistrovstvím světa silničních motocyklů v Brně. V pátek se policisté zaměřili na kontrolu řidičů autobusů a vozidel hromadné přepravy.   V neděli na plynulost provozu ve směru od Brna na Prahu.
„Dnes jsme se naši pozornost zaměřili zejména na dodržování  právních norem ze strany řidičů motocyklů. Několika policejním radarům ale neunikli ani řidiči osobních vozidel,“ řekl k průběhu sobotní akce npor. Bc. Martin Zadražil, vedoucí Dálničního oddělení PČR ve Velkém Beranově s tím, že do akce byla nasazena dvě „superrychlá“ vozidla VW Passat, policejní motocykl s radarem. Další vozidlo vybavené radarem měřilo rychlost projíždějících vozidel na pevném stanovišti.
Při sobotní dopravně bezpečnostní akci policisté zadrželi  českého řidiče bílého osobního vozidla značky Audi, který se proháněl po dálnici ve směru na Brno rychlostí 223 kilometrů v hodině. Jeho přestupek nebylo možné vyřešit na místě blokovou pokutou, ale bude oznámen do správného řízení k příslušnému správnímu orgánu. Podle zákona takového řidiče čeká ve správním řízení sankce v rozmezí 5 000 – 10 000 korun a zákaz činnosti na šest měsíců až jeden rok. Další řidič osobního vozidla – cizí státní příslušník – jel po dálnici rychlostí 193 kilometrů v hodině. Ano jeho přestupek nebylo možné projednat na místě, a tak tento řidič složil do rukou policistů kauci ve výši 5000 korun. V policejní síti skončili také tři řidiči, kteří jeli pod vlivem alkoholu.V sobotu byl zadržen mladý řidič osobního vozidla, kterému kolovalo v krvi 0,51 promile alkoholu. Policisté muži zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu.
Při kontrole zahraničích řidičů motocyklů policisté ve většině případů  žádné přestupky nezjistili. Němečtí motorkáři byli velice ukáznění a policejní kontroly si pochvalovali, a to zejména kontroly  při odjezdu z kempů. „Je dobře, že vaši policisté chtějí vidět papíry od motorky, zabrání se tak zbytečným krádežím,“ řekl při kontrole motorkář z Lipska, který je podle svých slov pravidelným hostem na Velkých cenách v Brně.
Ne všichni motorkáři ale jeli podle pravidel. Například českého řidiče motocyklu zastavili velkoberanovští policisté proto, že se snažil objíždět po krajnici vozidla jedoucí v pravém jízdním pruhu. Zahraniční motorkář zase jel po dálnici příliš rychle. Policejní radar mu naměřil rychlost 183 kilometrů v hodině.  I tento řidič složil kauci ve výši 5000 korun. V rámci policejní akce se podařilo zadržet také dvě osoby, které byly v celostátním pátrání.
Dohled nad plynulostí silničního provozu na dálnici D1 pokračoval také v neděli, kdy se  fanoušci motoristického sportu z Brna vraceli domů.  „Prvotní kontroly čekají na tyto řidiče již v Brně, takže naším hlavním cílem bylo, aby všechna vozidla plynule projela naším úsekem dálnice,“ řekl npor. Bc. Martin Zadražil.
Situace podle policistů  nebyla nijak dramatická, protože se podařilo v průběhu druhé poloviny týdne ukončit na dálnici  dvě dlouhodobé uzavírky, které přidělávaly dálničním policistům starost. Od čtvrtka skončilo dopravní omezení na dálnici u Měřína a v pátek se podařilo odstranit uzavírku u Velkého Meziříčí. Jde o místa, kde vznikaly při vyšší hustotě provozu na dálnici D1 kolony a hrozilo vyšší nebezpečí vzniku kolizí a dopravních nehod.


Výsledky dopravně bezpečnostní akce: Zjištěno celkem 160 přestupků, za které policisté udělili blokové pokuty v celkové výši 102 100 korun. Z celkového počtu zjištěných přestupků se 82 dopustili cizí státní příslušníci, 37 přestupků se týkalo překročení nejvyšší povolené rychlosti, 25 řidičů nebylo za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem, 65 řidičů nemělo v pořádku technický stav svého vozidla, dva řidiči při jízdě drželi v ruce mobil a telefonovali. U třech řidičů policisté zjistili, že požili před jízdou alkoholický nápoj. Policistům se podařilo zadržet dvě celostátně hledané osoby.
Nejvyšší naměřené rychlosti : osobní automobil  - 223 a 193 km/h, motocykl – 183 km/h


mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
16. srpna 2010
 

Kontrola motocyklů - 16.8. 2010Kontrola motocyklů - 16.8. 2010

vytisknout  e-mailem