Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidič stihl magnet odstranit

KRAJ VYSOČINA: Policisté uložili rumunskému řidiči kauci ve výši 100 000 korun 

Kauce ve výši 100 000 korun a bloková pokuta ve výši 5000 korun – taková sankce postihla řidiče kamionu, který projížděl v pátek 11. září po dálnici D1 ve směru na Brno. Řidič kauci i pokutu zaplatil pomocí platební karty. Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina uložili od začátku letošního roku do dnešního dne celkem 166 kaucí v celkové výši 2 855 000 korun. Jedná se o kauce uložené řidičům a dopravcům za porušování sociálních předpisů.
 
Policejní hlídka z dálničního oddělení ve Velkém Beranově kontrolovala nákladní vozidla na dálničním odpočívadle na 117. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Brno. Krátce po deváté hodině ráno policisté zastavili nákladní soupravu složenou z tahače a návěsu. Tahač byl opatřený rumunskou registrační značku a návěs byl opatřený nizozemskou registrační značkou. Řidiče policisté vyzvali k předložení dokladů potřebných pro řízení a provoz vozidla, a také všech dokumentů souvisejících s prováděnou přepravou.
 
Kontrolou policisté zjistili, že vozidlo řídí pětadvacetiletý cizí státní příslušník  - státní občan Rumunska. Když policisté prováděli kontrolu karty řidiče objevili,  že po dobu jízdy vozidla na kartě řidiče není zaznamenávána doba jízdy, ale doba odpočinku. Policisté tedy pojali podezření, že řidič použil zařízení umožňující manipulaci s tachografem, což se nakonec prokázalo. Na kartě řidiče a v paměti digitálního tachografu byla vlivem použitého magnetu zaznamenána doba jízdy jako odpočinek. Tahač s návěsem přijížděl do České republiky ze Švédska a mířil na Slovensko. Trasu ze Švédska na území České republiky tak řidič stihl ujet bez řádné přestávky. Kontrolou dokladů policisté zjistili, že řidič naložil náklad ve švédském městě Göteborg ve čtvrtek 10. září. O den později ráno krátce po deváté hodině ho zastavili policisté na dálnici D1v Kraji Vysočina.
 
Řidič se ale snažil policisty oklamat a po zastavení soupravy nepozorovaně magnet ze snímače tachografu odebral a schoval jej. Řidič se pod tíhou důkazů k použití magnetu na místě přiznal a uvedl, že magnet si na vozidlo sám připevnil. Policisté provedli u řidiče dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Dálniční policisté nález magnetu zadokumentovali a celý případ oznámí příslušnému správnímu úřadu, který může udělit sankci dopravci i řidiči. Ve správním řízení hrozí řidiči pokuta až do výše 10 000 korun a dopravci hrozí pokuta až 500 000 korun. Řidiči nákladního vozidla může také správní orgán uložit zákaz řízení až na jeden rok.
 
Policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově se v rámci každodenního výkonu služby věnují cíleně kontrolám řidičů nákladních vozidel. Vážná pochybení ze strany těchto řidičů zjišťují téměř každý den. Policejní kontroly, které provádějí policisté zařazeni v kamion týmu, jsou zaměřené zejména na dodržování všech právních norem, především sociálních předpisů AETR ze strany řidičů a provozovatelů nákladních vozidel. Policisté se zaměřují také na kontrolu technického stavu vozidel a na správné uložení a zajištění převáženého nákladu. 
 
V případě kontrol řidičů kamionů se poměrně často setkáváme s tím, že v některých případech nedodržují nařízené bezpečnostní přestávky a s tím souvisí, že překračují povolenou dobu jízdy. Občas policisté zjistí, že řidič jede na cizí kartu řidiče a tím sociální předpisy úmyslně obchází. Za tyto přestupky ukládáme a i v budoucnu budeme ukládat nekompromisně vysoké sankce, neboť tito řidiči mohou v případě, když usedají za volant bez potřebné přestávky, způsobit vlivem únavy nebo mikrospánku vážnou dopravní nehodu. Odstraňování následků dopravních nehod kamionů pak zbytečně komplikuje provoz na dálnici a ostatní řidiči musí stát v dlouhých kolonách. Velké problémy nehody způsobují v místech, kde je provoz z důvodu modernizace dálnice veden obousměrně pouze v jednom jízdním pásu.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
14. září 2015
 
Odkazy do noveho okna

MAGNET 1

MAGNET 1 

Detailní náhled

MAGNET 2

MAGNET 2 

Detailní náhled

MAGNET 3

MAGNET 3 

Detailní náhled

MAGNET 4

MAGNET 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem