Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidič předložil řidičák Texasu

KRAJ VYSOČINA: Policisté uložili cizinci kauci ve výši 15 000 korun 

 V úterý 19. dubna krátce před třináctou hodinou kontrolovali policisté z dálničního oddělení Velký Beranov osobní vozidlo VE Sharan s italskou registrační značkou. Jeho řidič zastavil s vozidlem na zpevněné krajnici dálnice na 104. kilometru ve směru jízdy na Prahu z důvodu poruchy na svém vozidle. Posádka z porouchaného auta se snažila v místě zastavovat další řidiče.

Tato situace byla z hlediska bezpečnosti silničního provozu velmi nebezpečná, proto se na místo dostavila hlídka dálniční policie. Policisté provedli kontrolu vozidla i celé jeho posádky, kterou tvořili cizinci. Vozidlo řídil sedmačtyřicetiletý cizinec, který se prokázal pouze americkým řidičským průkazem státu Texas. Tento řidičský průkaz ale není platný pro jízdu na území České republiky. Ve vozidle, které bylo opatřeno italskou registrační značkou, cestovaly ještě další tři osoby – všichni stání příslušníci Indie. Policisté provedli kontrolu dokladů potřebných k provozu vozidla, a také kontrolu cestovních dokladů celé posádky. Na místo se dostavili také specialisté na kontrolu dokladů z odboru cizinecké policie, kteří prověřili pravost všech předložených dokladů.

Řidič se dopustil přestupku, protože v České republice řídil vozidlo bez platného řidičského oprávnění. Tento přestupek není možné řešit na místě uložením blokové pokuty, ale policisté jej zadokumentovali a odevzdají jej k vyřízení do správního řízení. Vzhledem k tomu, že přestupek spáchal cizinec, existovalo důvodné podezření, že by se vyhýbal správnímu řízení v České republice, policisté rozhodli na místě o uložení kauce ve výši 15 000 korun. Kauci řidič na místě uhradil.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

21. duben 2016

vytisknout  e-mailem