Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řidič pod vlivem alkoholu

Český Krumlov – Kaplice – nádraží - Policisté muži naměřili přes 2,3 promile alkoholu v dechu. 

V uplynulých dnech sdělili policisté obvodního oddělení Kaplice ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání sedmačtyřicetiletému muži z Českokrumlovska.

Dne 30. listopadu 2020 krátce před pátou hodinou odpolední zastavila hlídka kaplických policistů na silnici E 55 v Kaplici – nádraží osobní vozidlo tovární značky Peugeot. Při kontrole projevoval řidič známky opilosti, proto policisté přistoupili k provedení odborného měření na alkohol. Dechová zkouška přístrojem Dräger byla pozitivní s hodnotou přes 2,3 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil a nepožadoval lékařské vyšetření. Navíc policisté zjistili, že se uvedeného jednání dopustil i přesto, že byl za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky již tento rok odsouzen rozsudkem Okresního soudu České Budějovice k trestu zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel pro všechny skupiny. Zákaz je platný do června 2022. Stíhán je na svobodě.

Každý řidič by měl mít na paměti, že alkohol za volant nepatří. Alkohol zpomaluje reakce, činí člověka méně pozorným, ale současně dává falešný pocit sebedůvěry. Alkohol a jiné návykové látky patří mezi časté příčiny dopravních nehod. Jízda pod vlivem návykových látek je v České republice zákonem zakázána a v případě pozitivního měření jsou policisté oprávněni zakázat řidiči další jízdu a na místě mu zadržet řidičský průkaz.

Ohrožení pod vlivem návykové látky, § 274 trestního zákoníku, hovoří o tom, že kdo vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značkou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. V případě, že v tomto stavu způsobí pachatel havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

Buďte proto ohleduplní a zodpovědní nejen k sobě, ale i k ostatním účastníkům silničního provozu a pod vlivem návykových látek za volant neusedejte.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

2. prosince 2020

vytisknout  e-mailem