Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řidič pod vlivem alkoholu

Český Krumlov – Kaplice – Výsledky lékařského vyšetření ukázaly, že měl řidič v krvi téměř 2,8 promile alkoholu. 

V uplynulých dnech sdělili policisté obvodního oddělení Kaplice ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky dvaačtyřicetiletému cizinci, žijícímu na Českobudějovicku.

Dne 10. prosince 2020 krátce po druhé hodině noční zastavila hlídka kaplických policistů v centru města Kaplice osobní vozidlo tovární značky Renault Laguna. Při kontrole projevoval řidič známky velké opilosti, proto ho policisté vyzvali k podrobení se odbornému měření na alkohol. Dechová zkouška přístrojem Dräger však pro jeho značné ovlivnění alkoholem nebyla možná, proto byl řidič hlídkou vyzván k lékařskému vyšetření v nemocnici, s čímž souhlasil. Výsledky lékařského vyšetření ukázaly, že měl řidič v krvi téměř 2,8 promile alkoholu. Stíhán je na svobodě.

Každý řidič by měl mít na paměti, že alkohol za volant nepatří. Alkohol zpomaluje reakce, činí člověka méně pozorným, ale současně dává falešný pocit sebedůvěry. Alkohol a jiné návykové látky patří mezi časté příčiny dopravních nehod. Jízda pod vlivem návykových látek je v České republice zákonem zakázána a v případě pozitivního měření jsou policisté oprávněni zakázat řidiči další jízdu a na místě mu zadržet řidičský průkaz.

Buďte proto ohleduplní a zodpovědní nejen k sobě, ale i k ostatním účastníkům silničního provozu a pod vlivem návykových látek za volant neusedejte.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

6. ledna 2021

vytisknout  e-mailem