Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Řidič nezastavil

MS kraj - další řidič nezastavil na znamení policistů a ujížděl 

16. 1.  2015 - aktualizace

Včera jsme informovali o 19letém řidiči, který nezastavil na výzvu policistů, ujížděl, zranil policistu a poškodil služební vozidla (viz. tisková zpráva níže). V tuto chvíli můžeme sdělit, že od dnešního dne (16. 1. 2015) je mladý muž stíhaný vazebně, okresní soud ve Frýdku Místku návrh na vazbu akceptoval. Jak již bylo sděleno, mladík je obviněn ze spáchání dvou trestných činů, a to ohrožení pod vlivem návykové látky a násilí proti úřední osobě, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na šest let.

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
603 190 700

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pronasledovani_fm_2015_02.jpgV úterý 13. ledna v nočních hodinách policisté speciální pořádkové jednotky ve Frýdku-Místku v rámci kontroly bezpečnosti silničního provozu zastavovali řidiče osobního vozidla. Muž na výzvy dávané zřetelně modrým světlem, nápisem STOP a zvukovým signálem nereagoval, naopak pokračoval v jízdě zvýšenou rychlostí.

 

Během pronásledování se vozidlo pohybovalo velice agresivně, řidič ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Po několika minutách policisté pronásledovaného dostihli a služebním vozem mu zablokovali cestu. Řidič zacouval až automobilu stojícímu za ním a poté se prudce rozjel vpřed. V tu chvíli se k vozu přibližovali policisté. Rozjetým automobilem na jednoho z nich najel, narazil do služebního vozu tvořícího zátaras, přejel přes levý patník a travnatý pás a ujel. Sražený policista zůstal ležet na zemi. Jeho kolega mu okamžitě poskytl první pomoc, přivolal zdravotnickou záchrannou službu a o události vyrozuměl operační středisko.

Po vozidle bylo neprodleně vyhlášeno pátrání, do kterého se zapojily další hlídky speciální pořádkové jednotky a policisté obvodního oddělení Frýdek-Místek. Právě jedna z jejich hlídek po necelých dvou hodinách popisované vozidlo vypátrala. Řidič znovu na výzvy nezastavil a čelně narazil do policejního vozidla. Zůstal sedět v autě, na výzvy policistů k opuštění vozidla nereagoval a začal couvat. Tentokrát jeho jízdu zabrzdil patník. Vyběhl z auta a pokusil se utéct, což se mu nepodařilo. Policisté jej po několikaminutovém pronásledování zadrželi. Z chování mladého muže policisté usoudili, že by mohl být ovlivněn návykovou látkou. Přesto, že zkoušku na přítomnost alkoholu a drog na místě odmítl, odvezli jej na protialkoholní záchytnou stanici. Zde se potvrdilo, že předvídali správně. Řidiči naměřili téměř 2,6 promile alkoholu.

Ve středu ráno byl mladý muž ze záchytné stanice převezen na policejní služebnu ve Frýdku – Místku k dalším procesním úkonům. Policisté zjistili, že na kontrolu reagoval obdobně také v noci ze soboty na neděli (z 10. na 11. ledna) Také řídil pod vlivem alkoholu, ujížděl policejní hlídce, poškodil služební vozidlo a pokusil se o útěk. Včera odpoledne kriminalisté teprve devatenáctiletého mladíka obvinili ze spáchání dvou trestných činů, a to ohrožení pod vlivem návykové látky a násilí proti úřední osobě. Vzhledem k okolnostem, a to zejména k opakování trestné činnosti mladého muže, podají kriminalisté státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí do vazby.

Jen díky perfektní spolupráci všech složek, které se na noční akci podíleli, byl mladý muž, který ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu nejen nebezpečnou jízdou, ale také řízením pod vlivem alkoholu, v krátkém čase zadržen. Bylo jen dílem náhody, že ani o víkendu a ani včera v noci nezpůsobil daleko větší újmu, ať již na majetku, zdraví nebo dokonce životě. Policista, kterého srazil, je v pracovní neschopnosti a doba léčení zatím nebyla stanovena. V případech, kdy řidiči na znamení nezastaví, ujíždějí a dokonce najíždějí na zakročující policisty, budeme navrhovat co nejpřísnější postih, který zákon umožňuje.

 


por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
15. 1. 2015


 

 

vytisknout  e-mailem