Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidič linkového autobusu naboural do auta

HRADECKO - Profesionál s osmadvacetiletou praxí měl v dechu 0,81 promile alkoholu, než boural, ujel 170 kilometrů  

Nehoda autobusu - foto č. 3Podnapilý čtyřiapadesátiletý profesionální řidič linkového autobusu včera odpoledne v Hradci Králové narazil do osobního automobilu.

Pod vlivem alkoholu řídil v úterý 28. srpna 20212 kolem půl čtvrté odpoledne řidič autobusu Karosa z Pardubicka, který narazil na silnici v Hradci Králové do zadní části osobního vozidla Škoda Fabia Combi, které stálo na křižovatce na červenou. Naštěstí v době střetu nebyli v autobuse žádní cestující.

Profesionální řidič jedoucí v Hradci Králové po silničním okruhu (na silnici 1/31) od křižovatky Hradecká směrem do centra krajského města zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla, dopravně technickému stavu pozemní komunikace a jiným okolnostem, které je možno předvídat a narazil do zadní části osobního vozidla, které stálo na křižovatce ulic Sokolská a Rašínova na červený světelný signál.

Policisté řidiči linkového autobusu s osmadvacetiletou praxí při dechové zkoušce naměřili 0,72 promile alkoholu. Opakovanou dechovou zkouškou řidiči naměřili 0,81 promile alkoholu. Řidič souhlasil s odběrem krve. Policisté na místě profesionálnímu řidiči zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu.

Nehoda se obešla bez zranění. Cestující řidič vysadil krátce před nehodou, a pak už jel s prázdným autobusem. Pardubické firmě způsobil škodu na majetku ve výši asi tři tisíce korun. Škoda na osobním vozidle činí asi 15 tisíc korun.

Podle řidiče nastoupil do zaměstnání v úterý 28. srpna 2012 ve čtyři hodiny ráno. Autobus si přebral na autobusovém nádraží v Pardubicích. Od té doby jezdil linku Hradec Králové - Pardubice a zpět. Do Hradce Králové jezdil přes Vysokou nad Labem. Směnu měl ukončit krátce po půl deváté večer. Než naboural do auta, s autobusem  od rána ujel asi 170 kilometrů.

Řidič policistům uvedl, že pít alkohol začal v pondělí 27. srpna 2012 kolem desáté hodiny večer. S konzumací alkoholu přestal údajně v úterý 28. srpna 2012 kolem půl druhé ráno. Prý vypil asi tři dvanáctistupňová piva a asi čtyři panáky vodky.

Policisté případ prošetřují pro podezření ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Ve správním řízení za přestupek hrozí pokuta od 2.500 do 20 tisíc korun a zákaz řízení na dobu od šesti měsíců do jednoho roku.

V případě, že by hladina alkoholu v krvi přesáhla podle znaleckého posudku jednu promili, byl by místo přestupku řidič prošetřován pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Profesionální řidiči by si měli uvědomit, že v těchto případech mohou přijít o zaměstnání. Navíc, kdyby v autobuse byli cestující, mohlo by být jejich jednání považováno jako obecné ohrožení. Za přečin obecného ohrožení lze před soudem uložit trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

nprap. Anna Pešavová - 29. srpna 2012 (13:10)

Odkazy do noveho okna

Nehoda autobusu - foto č. 1

Nehoda autobusu - foto č. 1 

Detailní náhled

Nehoda autobusu - foto č. 2

Nehoda autobusu - foto č. 2 

Detailní náhled

Nehoda autobusu - foto č. 3

Nehoda autobusu - foto č. 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem