Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidič kamionu na I/13 smetl ze silnice cyklistku, kterou předjížděl

ČESKOLIPSKU - Žena skončila na jednotce intenzivní péče v liberecké nemocnici. 

Minulý týden v pondělí 27. května kolem 14.20 projížděla 49letá cyklistka na svém elektrokole po silnici I/13 od Kunratic u Cvikova na Nový Bor, když ji před pivovarem ve Cvikově bezprostředně  před přechodem pro chodce začal předjíždět kamion. Jeho řidič tento manévr zahájil bez ohledu na to, že mu samotné předjíždění před přechodem zákon zakazuje, ale navíc i v době, kdy se míjel s jiným kamionem jedoucím z protisměru.

Na silnici pak už nezbylo žádné místo pro cyklistku, kterou zachytil návěsem. Ta následně spadla z kola a přitom utrpěla řadu zranění, se kterými ji zdravotnická záchranná služba letecky transportovala do liberecké nemocnice. Tam ji lékaři operovali a hospitalizovali na jednotce intenzivní péče. Kromě fyzických zranění má i psychické trauma.

Řidič kamionu je za to plně zodpovědný. Přesnou právní kvalifikaci nehodové události určíme potom, až obdržíme kompletní lékařskou zprávu z nemocnice. Zjistili jsme, že pod vlivem alkoholu nebyl. Jeho chování za volantem je pro nás o to více nepochopitelné.

Pokud je v jednom okamžiku v konfliktu bezpečnost a plynulost silničního provozu, měl by nám napovědět zdravý rozum, že musí mít samozřejmě přednost bezpečnost. Silnice patří nejen motorovým vozidlům, ale i cyklistům a chodcům. Zákonem stanovený povinný minimální boční odstup od cyklisty dává řidičům jasnou informaci o tom, jaký odstup je považován za bezpečný, jeho určení předcházely rozsáhlé analýzy dopravní nehodovosti.

Zákon chtěl především upozornit na význam ohleduplnosti v silničním provozu. Pod článkem můžete vidět videozáznam  zmíněné nehody, kde šla lidská ohleduplnost zcela stranou.

7. 6. 2024
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem