Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidič kamionu jel na cizí kartu

KRAJ VYSOČINA: Dálniční policisté uložili kauci ve výši 100 000 korun 

Hlídka z dálničního oddělení ve Velkém Beranově v úterý 15. března v rámci běžného výkonu služby kontrolovala nákladní vozidla na dálničním odpočívadle na 84. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu.

Krátce před třináctou hodinou policisté zastavili a kontrolovali nákladní soupravu složenou z tahače a návěsu se slovenskou registrační značkou. Soupravu řídil dvaapadesátiletý řidič – státní příslušník Slovenska. Policisté provedli kontrolu vozidla a vyzvali řidiče, aby jim předložil doklady potřebné pro řízení vozidla a poté také doklady, které se týkají provozu kontrolovaného vozidla.  Policisté provedli u řidiče dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Kontrolou záznamové karty tachografu  policisté zjistili velmi závažné porušení – řidič jel na cizí kartu jiného řidiče.  Policisté proto na místě rozhodli o uložení kauce ve výši 100 000 korun, kterou řidič uhradil. Průběh a výsledek kontroly  policisté zadokumentovali a cizí kartu do tachografu zajistili. 

Případ oznámí příslušnému správnímu úřadu, který může udělit sankci dopravci i řidiči. Ve správním řízení hrozí řidiči pokuta až do výše 10 000 korun a dopravci hrozí pokuta až 500 000 korun. Řidiči nákladního vozidla může také správní orgán uložit zákaz řízení až na jeden rok. Na kontroly kamionové dopravy se budou dopravní policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zaměřovat v rámci běžného výkonu služby i v nadcházejícím období.

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v loňském roce uložili celkem 218 kaucí podle zákona o silniční dopravě. Kauce byly ukládány za nejrůznější porušování sociálních předpisů v dopravě. Celková částka uložených kaucí policisty krajského ředitelství  činila za rok 2015 celkem 4 200 000 korun.

 

Statistika uložených kaucí podle zákona o silniční dopravě:

 

ROK

počet kaucí

uložená částka

2014

136

2 641 000 Kč

2015

218

4 200 000 Kč

 

Mezi nejčastější porušení zákona ze strany řidičů kamionů patří nedodržování denní doby jízdy a nedodržování bezpečnostních přestávek. Policisté v rámci provedených kontrol loni zjistili také další závažná porušení, a to manipulace s tachografem pomocí magnetu nebo speciálně vyrobeného a nainstalovaného zařízení,  které řidič ovládal dálkovým ovládáním a vypínal si tak tachograf v případě potřeby.  Kontroly zaměřené na řidiče  kamionů budou v našem kraji pokračovat v průběhu celého letošního roku a budou se řadit mezi priority dopravních policistů zařazených v „kamion týmu“.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

17. březen 2016

 

 

vytisknout  e-mailem