Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidič kamionu falšoval údaje na tachografu, postih nemine ani jeho zaměstnavatele

ČESKOLIPSKO - Provozovateli nákladní dopravy jsme uložili stotisícovou kauci. 

Ve čtvrtek prováděli dopravní policisté společně s pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu poblíž benzinové čerpací stanice MOL v Dubé kontrolu nákladních vozidel zaměřenou zejména na jejich technický stav, dodržování limitů hmotnosti převáženého nákladu a také na dodržování takzvaných sociálních předpisů, které zahrnují například povinné bezpečnostní přestávky. 

Pozornost jednoho z dopravních policistů zaujal kamion plně naložený dřevem, jehož řidič měl namířeno na vedlejší silnici, jako by se chtěl dopravní kontrole vyhnout. Policista ho proto dojel na motocyklu a na kontrolní stanoviště ho doprovodil. Jak se brzy ukázalo, jeho odhad byl správný. Provedenou kontrolou jsme zjistili nejen nedostatky v technickém stavu vozidla, ale ukázalo se dokonce, že řidič podvádí s tachografem. Ten v době, kdy vozidlo jelo po silnici, vykazoval přestávku. To se 47letému polskému řidiči povedlo proto, že měl v autě elektronické zařízení, kterým mohl měnit údaje na tachografu, jak právě potřeboval. kontrolovaný kamion 2kontrolovaný kamion 2

Z takového obcházení zákonů se bude nyní zodpovídat nejen řidič kamionu , ale také jeho zaměstnavatel, kterému jsme v této souvislosti uložili kauci 100 000 korun a do doby jejího splacení, jsme zabránili odjezdu vozidla "botičkou". Polský dopravce kauci zaplatil do několika hodin. Peníze se nyní nacházejí na účtu Krajského úřadu Libereckého kraje, který povede s provozovatelem vozidla správní řízení. V něm mu může uložit až stotisícovou pokutu. V Libereckém kraji je to v letošním roce nejvyšší vybraná kauce podle zákona o silniční dopravě.

Šofér kamionu si od policistů ještě ve čtvrtek převzal záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Jeho trestní stíhání bude probíhat na svobodě. Zodpovídá se tedy z toho, že zásahem do tachografu, na kterém vydával dobu jízdy za dobu odpočinku, vážně ohrožuje bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Dá se předpokládat, že s takovými návyky jezdí častěji neodpočinutý a může za volantem  usnout  nebo vlivem únavy způsobit svým kamionem velkou tragédii. Za to ho soud může poslat na dva roky do vězení.

12. 8. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
Oddělení tisku a prevence
Česká Lípa

Odkazy do noveho okna

kontrolovaný kamion 1

kontrolovaný kamion 1 

Detailní náhled

kontrolovaný kamion 2

kontrolovaný kamion 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem