Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řidič, cyklista i chodec byli opilí

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Řidič havaroval, cyklista jel středem, chodec usnul na silnici.  

 

Od Slovenska přijížděl v neděli 6. října o půl čtvrté v noci osmadvacetiletý muž v osobním fordu. Těsně za hranicí u budov bývalého hraničního přechodu ve Starém Hrozenkově se silnice stáčí doprava. Řidič zatáčkou neprojel. Vyjel vlevo, narazil do budovy a auto se s ním obrátilo na střechu. Při nehodě utrpěl lehké zranění. Podle svých slov byl natolik unavený, že dostal mikrospánek. Policisté u něj kromě únavy zjistili také 1,6 promile alkoholu v dechu. Muž se doznal, že večer pil pivo se slivovicí. Záchranná služba převezla muže k ošetření do nemocnice a policisté začali vyšetřovat jak nehodu samotnou, tak okolnosti spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který v souvislosti se zaviněním dopravní nehody hrozí ze zákona až tříleté vězení a zákaz řízení až na deset let.

Stejné noci jen o hodinu později došlo k další dopravní nehodě, při níž byl zjištěn alkohol. Po silnici od Starého Města k Huštěnovicím jel prostředkem silnice na neosvětleném kole sedmadvacetiletý muž. Ve stejném směru jel dvaatřicetiletý muž v osobním fordu. Řidič nejel takovou rychlostí, aby dokázal zastavit vozidlo před překážkou a levou pření částí narazil do neosvětleného cyklisty, který se před ním objevil na středu silnice. Cyklista spadl na čelní sklo auta a následně na silnici, kde zůstal ležet. Policisté v cyklistově dechu naměřili 1,95 promile. Řidič fordu byl střízlivý. Po ošetření záchrannou službou na místě byl cyklista převezen k hospitalizaci do nemocnice, odkud ovšem utekl. Jeho kolo nemělo ani bílé světlo vepředu ani červené světlo vzadu. Míra zavinění nehody je předmětem dalšího policejního vyšetřování. Za opileckou jízdu na kole zákon ukládá pokutu až padesát tisíc korun.

Nejvyšší hladinu alkoholu naměřili o víkendu policisté u chodce. Ten neřídí ani auto ani nejede na kole a zdánlivě by mohl být opilý, jak chce. Ovšem ani chodec nesmí ohrožovat například svým opileckým šněrování bezpečnost ostatních. Je účastníkem silničního provozu a platí pro něj obecné zásady: chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní! Čtyřiačtyřicetiletý muž neohrožoval v noci na sobotu 5. října projíždějící auta a sebe svou vrávoravou chůzí, ale svým ležením. Spal na silnici v ulici Za Špicí ve Starém Městě. Policisté, kteří přijali oznámení o tomto ležícím muži, vyjeli urychleně na místo. Muž nebyl kvůli velmi silné opilosti – nadýchal 3,27 promile – schopný chůze. Policisté jej tedy odsunuli ze silnice a záchranná služba mu ošetřila lehké zranění. Následně jej policisté zajistili a eskortovali do protialkoholní záchytné stanice. Opilý spáč je podezřelý ze spáchání přestupku, za který může ve správním řízení dostat pokutu až dva a půl tisíce korun.


 

7. říjen 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

Odkazy do noveho okna

1 nehoda Stary Hrozenkov

1 nehoda Stary Hrozenkov 

Detailní náhled

1 nehoda u Huštěnovic

1 nehoda u Huštěnovic 

Detailní náhled

2 nehoda Stary Hrozenkov

2 nehoda Stary Hrozenkov 

Detailní náhled

2 nehoda u Huštěnovic

2 nehoda u Huštěnovic 

Detailní náhled

3 nehoda u Huštěnovic

3 nehoda u Huštěnovic 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem