Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řídí, i když nesmí

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policisté přistihli opilého řidiče, který má zákaz řízení.  

 

Policisté na celém Uherskohradišťsku přistihli od začátku roku už devět lidí, kteří řídili auto i přesto, že nemají řidičské oprávnění a nemají tak za volantem auta vůbec být. V loňském roce za stejnou dobu byli přistiženi pouze tři takovíto neřidiči. Počet lidí, kteří řídili i přesto, že mají vysloven zákaz řízení je v letošním roce už také na čísle devět, což je stejné jako v uplynulém roce.

Jedním z lidí, kteří nikdy neprošli autoškolou je i devětadvacetiletý muž z Kyjovska, kterého zastavili dopravní policisté v centru Uherského Hradiště. Bez rozpaků řídil osobní ford, i když nikdy nevlastnil řidičský průkaz. Policisté mu na místě zakázali další jízdu, na auto dali „botičku“ a mladému muži uložili kauci třicet tisíc korun. Za přestupek řízení bez řidičského oprávnění ukládá zákon pokutu od pětadvaceti do padesáti tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky.

Mezi řidiče, kteří si zřejmě myslí, že nařízení jsou jen k porušování, patří i třiapadesátiletý muž z Ostrožské Nové Vsi. Hlídka uherskoostrožských policistů jej ve středu 9. března o půl jedenácté večer zastavila, když ve své obci řídil osobní peugeot. Při dechové zkoušce vyskočila na displeji hodnota 1,51 promile alkoholu. Muž se přiznal, že krátce předtím dopil v místní hospodě pár panáků kořalky. Domů se mu nechtělo jít pěšky, tak jel. Řídil i přesto, že má vyslovený zákaz řízení až do letošního listopadu. Zákaz si vysloužil za jízdu pod vlivem alkoholu v polovině loňského roku. Nepoučitelný muž je podezřelý ze spáchání trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a řízení pod vlivem návykové látky, za což mu ze zákona hroz až tři roky vězení. Za spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí zákon ukládá trest až tří let vězení.


 

11. březen 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem