Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Rekreační objekty terčem zloděje

TRUTNOVSKO-Rady pro chalupáře 

Trutnovští policisté v pondělí ráno 19. 3. 2012 vyjížděli do zahrádkářské kolonie v Pekle u Trutnova, kde se dosud neznámý zloděj či zloději vloupali do tří zahradních chat. Další nemovitost útoku odolala. Policejní hlídka na místě provedeným šetřením zjistila, že z rekreačních objektů zmizely elektrické prodlužovací kabely, sekera, nářadí a elektrikářské spony. Majitelé chalup vyčíslili škodu na necelých 18 tisíc korun. Za přečiny porušování domovní svobody, krádeže provedené vloupáním a poškození cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na tři roky.
Téhož dne odpoledne trutnovští policisté zadokumentovali další případ násilného vniknutí do rekreačního objektu v obci Libeč. Majitel nemovitosti policejní hlídce sdělil, že se zloděj vloupal jak do jeho chalupy, tak i do kůlny, která je součástí uvedeného objektu. Policisté provedeným šetřením zjistili, že lapka z objektů odcizil alkoholické nápoje, motorovou pilu a křovinořez. Poškozený v tomto případě vyčíslil škodu na částku převyšující 20 tisíc korun. Za přečiny porušování domovní svobody, krádeže provedené vloupáním a poškození cizí věci hrozí pachateli shodně trest odnětí svobody až na tři roky. Místní muži zákona se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zlodějích a odcizených věcech intenzivně pátrají.

V České republice dochází každoročně k několika tisícům případů násilného vniknutí do rekreačních objektů. Nejinak je tomu i ve služebních obvodech Policie České republiky v Trutnově. Majitelé rekreačních objektů v součastné době přijíždějí po dlouhé zimě na svá letní sídla. Trutnovská Preventivně informační skupina chce tímto poradit všem majitelům chat a chatiček, kteří by po příjezdu ke své nemovitosti zjistili násilné vniknutí, aby se vždy obrátili s žádostí o pomoc na místní policisty.

Co tedy dělat, když vloupání do objektu zjistíte:
 
- ihned zavolejte Policii České republiky, nejlépe linku 158
- do objektu nevcházejte a neuklízejte, vyčkejte až do příjezdu policejní hlídky, nešetrným chováním by mohlo dojít k znehodnocení stop
- nikdy nemanipulujte s rozházenými předměty /hrozí znehodnocení otisků prstů/
- proti případnému pachateli nezakročujte, mohlo by dojít k ohrožení Vašeho života a zdraví /je lepší si zapamatovat popis pachatele či registrační značku vozidla, s kterým zloděj odjíždí/.

Každý majitel nemovitosti by měl zvážit, zda-li by se mu nevyplatila instalace elektronického zabezpečovacího zařízení. Nadstandardní zabezpečení objektu by mělo pachateli jeho úmysl ztížit nebo ho od vloupání rovnou odradit. Žádný objekt nelze zabezpečit na sto procent, ale pomocí různých zabezpečovacích zařízení můžete toto riziko podstatně snížit.
Každý člověk potřebuje ke spokojenému životu pocit bezpečí. Naučme se proto všichni pravidlům bezpečného chování!!!
nprap. Udo Ertner
21. 3. 2012

vytisknout  e-mailem