Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rekordní zajištění majetku

Policie České republiky během letošního roku zajistila rekordní množství majetku.  

K 20. listopadu 2011 hodnota majetku zajištěného Policií České republiky (ve spolupráci se státními zastupitelstvími) v trestním řízení překročila částku tří miliard korun. Při srovnání s uplynulými pěti lety se jedná o znatelný nárůst.
 
2006
2007
2008
2009
2010
1,45  mld. Kč
736  mil. Kč
1,35 mld. Kč
1,31 mld. Kč
1,28 mld. Kč
 
Téměř padesát procent z této částky zajistili policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie vyšetřování (protikorupční policie).
 
Jako velmi pozitivní lze hodnotit využívání  institutu trestního řádu "zajištění náhradní hodnoty". Největší část zajištěného majetku tvoří finanční prostředky uložené na bankovních účtech a nemovitosti. Je předpoklad, že do konce roku se třímiliardová částka ještě zvýší.
 
K úspěšnému zajišťování majetku přispěl aktivnější přístup policistů, plnění úkolů Strategického materiálu Ministerstva vnitra (Koncepce rozvoje na úseku vyhledávání a odčerpávání výnosů z trestné činnosti a posílení restitutivního přístupu policie k poškozenému včetně návrhů opatření pro resort) a metodická činnost Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie vyšetřování, který je gestorem této problematiky v rámci Policie ČR.
 

 

kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
24. listopadu 2011

vytisknout  e-mailem