Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Rekord ji vyjde draho

KRAJ, BRNO: Žena za půl roku zneužila tísňovou linku více než pět tisíckrát. 

Smutnou rekordmankou v počtu zlomyslných volání na linku 158 se v průběhu posledního půl roku stala sedmatřicetiletá cizinka, která žije od roku 2003 v ČR. Od prvního září loňského roku do konce letošního února policisté integrovaného operačního střediska přijali neuvěřitelných 5258 hovorů od ženy, která linku tísňového volání vůbec nepotřebovala a desítkami hovorů denně blokovala linku 158 v době, kdy ji mohl akutně potřebovat někdo jiný. Obsah jejích telefonátů se různil – od úplného ticha a nereagování na dotazy operačních důstojníků, přes zmatené slovní projevy až po vulgarity a nadávky.
V pozadí bylo v několika případech slyšet, jako by žena telefonovala z provozovny rychlého občerstvení, kdy se jiný hlas ptal zákazníků, jakou si objednávají pizzu. Policisté prověřovali, komu patří telefonní číslo a v jaké lokalitě by se volající mohl nacházet. Po provedení šetření se pak vydali téměř najisto do jedné z provozoven rychlého občerstvení v centru Brna, kde takzvaně spadla klec. Na místě našli pracovnici fast foodu, která odpovídala popisu, a po provedení kontrolního hovoru na její mobilní telefon bylo policistům vše jasné. Po vytočení telefonního čísla, z něhož byly v posledním půl roce uskutečňovány zlomyslného hovory na tísňovou linku, zazvonil přístroj v ruce právě vytipované ženy. Policisté ženu zajistili a předvedli k podání vysvětlení na žabovřeské obvodní oddělení. Při výslechu podezřelá uvedla, že nedokáže říct, proč na linku 158 volá.
 
Jednání ženy bude řešit Český telekomunikační úřad, kterému tyto přestupky oznamujeme. Úřad může volajícímu v přestupkovém řízení uložit pokutu až dvě stě tisíc korun. Pokud se přestupce takového jednání dopustí opakovaně během dvou let, částka sankce může být dokonce až dvojnásobná! Lidé zneužívající linku 158 se vystavují nejen hrozbě citelného finančního postihu. Mnozí si navíc zřejmě ani neuvědomují, že zatímco zcela zbytečně blokují linku tísňového volání, rychlou pomoc policistů potřebuje někdo jiný. Pro ilustraci - operační důstojníci v Jihomoravském kraji každý měsíc přijmou kolem sedmnácti tisíc telefonátů.
 
mjr. Petra Vedrová, 12. 3. 2015

vytisknout  e-mailem