Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Reklama na FB dobrá investice - podvod

Jihočeský kraj – Českokrumlovsko, Českobudějovicko, Jindřichohradecko i Táborsko – v kyberprostoru buďte ostražití! Je tu nový způsob podvodů! 

Vidina snadného a rychlého zbohatnutí nahrává podvodníkům, kteří na internetové portály a sociální sítě umisťují reklamy, kterými ziskuchtivé občany lákají na velmi výhodné zhodnocení vkladů a investování do světových měn, včetně Bitcoinů.

V tomto roce evidujeme nárůst případů, kdy lidé „naslepo“ obchodují s neznámými lidmi prostřednictvím internetových portálů. V rámci Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje to jsou desítky případů s obdobným způsobem provedení. Lidé v kyberprostoru ztrácejí obezřetnost a nechají s sebou manipulovat. Konec je většinou stejný, podvodník je obere o vysoké finanční částky, které skončí na neznámých účtech v zahraničí. Nutno podotknout, že obětí internetového podvodu se může stát každý. Mějte na paměti, že internet není bezpečné místo, kde můžete vypustit svoji obezřetnost a bezmyšlenkovitě dělat co vás napadne. Naopak je zde nutné mít všechny smysly napnuté a vše si důkladně ověřovat.

Kriminalisté z Českých Budějovic například rozplétají posledních několik týdnů také tento nový typ podvodů, oznámeno mají již minimálně šest případů. V jednom z nich přišel kupříkladu poškozený muž o dva miliony korun. Celková škoda se tak může pohybovat v řádu desítek milionů. Vše začíná stejně, nenápadnou reklamou, například na sociální síti facebook. Reklama či spíše inzerát slibuje zhodnocení finančních prostředků, jaké Češi ještě neznají… Stránka, na kterou inzerát po kliknutí přesměruje je plná odkazů na renomované  články, které „jako“  zveřejnili známé časopisy, jsou to rozhovory s politiky, finančníky či sportovci jak dobře se jim finanční prostředky podařilo zhodnotit.

Jak kriminalisté zjistili, stránky jsou podvržené a renomované deníky či časopisy nikdy  zmiňované články nezveřejnili. Tyto podvodné stránky končí formulářem, který nabádá k registraci a vyzkoušení si možnosti investování. Na stránkách je podivné, že další odkazy či rozcestníky jako kontakty, další menu … nefungují. Pokud zájemce podlehne, vyplní a odešle registrační formulář, většinou následuje velmi brzy telefonát.

Ten kdo volá, podrobí zájemce důkladnému vyzpovídání, spíše výslechu, vlastně v něm vzbuzuje dojem, že si finanční společnost, nabízející výborné zhodnocení vložených prostředků, ověřuje nejen solventnost zájemce, ale také jeho profesní i finanční znalostní úroveň. Pak je zájemce přesvědčen, aby si nainstaloval aplikaci dálkového přístupu k počítači, v našich prověřovaných případech jde většinou o  ANYDESK.

Zájemce také musí předložit osobní doklad, dále platbu například za elektřinu, pro porovnání adresy a podobně…Poté je propojen s finančníkem, podle pokynů převádí z domácího bankovnictví zkušební částku kupříkladu 250 Euro. Je mu založen virtuální účet a může sledovat jak finanční specialisté, které nikdy neviděl,  jen s nimi telefonuje, přes jeho počítač obchodují. Prostředky na účtu se mu navyšují. Problém nastává, když požádá o vyplacení byť jen části mnohonásobně zhodnoceného vkladu. To zatím bez dalšího převodu reálných peněz z účtu zájemce jaksi nelze…

Shrnuto, všichni zatím přihlášení poškození, převedli ze svých skutečných účtů miliony a vidí na svých virtuálních účtech desítky milionů, ale zpět si je převést nemohou. No dobře promyšlený podvod. Zatím kriminalisté pomocí mezinárodní policejní spolupráce zjistili, že peníze pravděpodobně končí ve směnárnách virtuálních měn…Stopy zatím dál nevedou… Kriminalisté proto varují občany – tímto směrem neinvestujte!!! Čím lákavější nabídka, tím podezřelejší!

Evidujeme a prošetřujeme další případy například na Českokrumlovsku, Českobudějovicku, Jindřichohradecku i  Táborsku:

  • V listopadu 2021 neznámý volající pod záminkou výplaty částky 11.000,-USD, vylákal od poškozeného seniora finanční hotovost převyšující 60000,- Kč. Pachatel použil vzdálený přístup k počítači poškozeného prostřednictvím aplikace Anydesk, kterou si poškozený dobrovolně nainstaloval a aktivoval. Dále od poškozeného vylákala fotokopii jeho občanského průkazu, kterou zneužil k uzavření půjčky na jméno poškozeného ve výši přes 70 tisíc korun.
  • Opět v listopadu letošního roku stejným způsobem okradl o téměř 90 tisíc seniorku.
  • V letních měsících podvedl a okradl dosud neznámý pachatel, použitím stejné legendy a stejného postupu, mladého muže (1993), kterého připravil o více než 18 tisíc korun. Dále okradl ženu (1984), tu připravil o téměř 130 tisíc korun a muže ve středních letech (1977). Ten přišel o více než 15 tisíc korun.
  • I na Táborsku evidují policisté obdobné případy, například z doby nedávné, ze začátku prosince 2021. Muž 1984 si našel nabídku snadného zbohatnutí, následně vyplnil své údaje do formuláře, zanedlouho se mu ozvala bankéřka a nastal stejně smutný příběh jako u předchozích poškozených. Bohužel i v tomto případě přišel poškozený o peníze a to o více než 37 tisíc korun.
  • Na Dačicku podlehla svodům lákavé nabídky žena, která přišla počátkem prosince o téměř 12 tisíc korun. Legenda  a způsob vylákání peněz se shodovalo s předešlými případy.

Apelujeme na uživatele internetového bankovnictví, aby byli maximálně obezřetní a nehnali se za vidinou snadného získání peněz bezhlavě!

Preventivní rady:

V případě, že se rozhodnete investovat do kryptoměn, zjistěte si na internetu o burzách veškeré možné informace a reference.

Nikomu cizímu po telefonu:

  • nesdělujte své osobní údaje
  • nezasílejte ofocené osobní doklady
  • nesdělujte mu tištěné informace z platební karty
  • nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k vašemu počítači
  • pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví
  • nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy,
  • cizí osobě neautorizujte platbu
  • v počítači mějte nainstalovaný antivirový program
  • v internetovém bankovnictví mějte nastaveny co nejnižší limity a zvyšujte je jen na aktuální potřebu zaplacení konkrétní platby

Pokud se vám již něco podobného stalo nebo v budoucnu stane, věc bezprostředně oznamte na Policie ČR prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 nebo na kterékoliv policejní služebně a informujete svůj bankovní ústav.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

13. prosince 2021

Odkazy do noveho okna

Podvržené články

Podvržené články 

Detailní náhled

Podvržené články II

Podvržené články II 

Detailní náhled

Registrační formulář na konci webové stránky

Registrační formulář na konci webové str... 

Detailní náhled

2 IMG_1616

2 IMG_1616 

Detailní náhled

3 IMG_1617

3 IMG_1617 

Detailní náhled

1 IMG_1615

1 IMG_1615 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem