Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Reflexy není radno podceňovat

KRAJ: Za snížené viditelnosti tyto doplňky chrání jejich nositele před případným střetem. 

Někteří chodci si k srdci stále nevzali radu, že reflexní prvky je mohou za snížené viditelnosti na silnicích ochránit před případným střetem. Ten mnohdy může mít pro chodce, jako pro nejzranitelnější účastníky silničního provozu, fatální následky. Právě díky těmto prvkům je může řidič snáze zpozorovat až na vzdálenost 200 metrů, kdy tak má dostatek času pohotově zareagovat.

Na podobně nevybaveného muže jdoucího po okraji vozovky v pondělí časně ráno narazili policisté na Hodonínsku. Naštěstí jej hlídka zpozorovala už na počátku jeho několikakilometrové noční túry. Přestože se chodec ještě pohyboval v obci, opět se tu potvrdila důležitost nošení prvků z reflexních materiálu i zde, kde to není povinné. Starší muž totiž na potemnělé cestě byl bez těchto doplňků téměř neviditelný.
 
Bohužel o těchto pravidlech bezpečného chování na vozovce zřejmě neměl žádné ponětí ani chodec na Vyškovsku. Jeho setkání s mladým motoristou totiž skončilo v sobotu večer vážně vypadajícím karambolem. Muž za volantem totiž chodce bez reflexních prvků spatřil na poslední chvíli, lekl se a těsně před ním strhl řízení. Ve smyku automobil následně vjel do pole, kde přerazil menší stromek. Nehoda si naštěstí vyžádala jen jedno lehčí zranění. Předběžná škoda ale byla zatím vyčíslena na 80 tisíc korun. Nehoda je nyní předmětem šetření dopravních policistů, kteří už ale na místě zjistili, že posilněn alkoholem byl pouze chodec. Ten hlídce nadýchal půldruhého promile.

Připomínáme, že mimo obec jsou chodci povinni nosit prvky s reflexních materiálů, pohybují-li se za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. Tyto prvky musí mít umístěny tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Za porušení zákona hrozí nezodpovědným chodcům na místě pokuta až do výše dvou tisíc korun.

por. Petr Vala, 18. dubna 2023.

Odkazy do noveho okna

Nehoda Vyškovsko - Foto č. 2

Nehoda Vyškovsko - Foto č. 2 

Detailní náhled

Nehoda Vyškovsko - Foto č. 3

Nehoda Vyškovsko - Foto č. 3 

Detailní náhled

Nehoda Vyškovsko - Foto č. 4

Nehoda Vyškovsko - Foto č. 4 

Detailní náhled

Nehoda Vyškovsko - Foto č. 6

Nehoda Vyškovsko - Foto č. 6 

Detailní náhled

Nehoda Vyškovsko - Chodec - Foto č. 1

Nehoda Vyškovsko - Chodec - Foto č. 1 

Detailní náhled

Nehoda Vyškovsko - Foto č. 5

Nehoda Vyškovsko - Foto č. 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem