Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Reflexní vesty pro nejmenší

Karlovy Vary - BESIP 

Reflexní vesty dětem přivezl osobně ředitel BESIPu Ondřej Valenta.Reflexní vesty dětem přivezl osobně ředitel BESIPu Ondřej Valenta.
Každý den dochází na silnicích k vážným dopravním nehodám. Z policejních statistik vyplývá, že jednou z mála skupin silničního provozu, u které se v loňském roce počet usmrcených zvýšil, jsou chodci. Změnit tento fakt se rozhodli zástupci oddělení BESIP z Ministerstva dopravy ČR, kteří v souvislosti s touto problematikou rozjeli nápaditou a především účinnou kampaň „Jsme vidět“.
 
V rámci ní navštívil ředitel BESIP Ondřej Valenta v polovině února mateřské školky v Karlových Varech, aby v nich spolu s místními policisty a strážníky společně oblékl všechny děti do reflexních vest. Právě nejmenší jsou na silnicích ohroženi nejvíc. Soustředěnost dětí je na nižší úrovni, nedokážou příliš odhadovat a ani předvídat. O to důležitější je, aby byly na silnici vidět co nejlépe. Světlé oblečení, školní brašna a boty s reflexními doplňky učiní jejich každodenní cesty bezpečnějšími.
 
Celoroční povinnost za jízdy svítit přináší jeden negativní aspekt - otupení vnímání řidičů vůči všemu, co nesvítí, nebo na sebe dostatečně neupozorňuje. Osoba v tmavém oblečení je pro řidiče téměř neviditelná. Tím spíš malé dítě! Vzdálenost, na kterou je dítě rozeznáno, již mnohdy řidiči neumožňuje bezpečný manévr, kterým by odvrátil střet. Bezpečnost silničního provozu si žádá důkladnou přípravu již od útlého věku. Jak se správně chovat, jak reagovat a co se na přechodu pro chodce smí a nesmí, o tom všem se při této příležitosti besedovalo.
 
Každý den se děti z mateřských školek stávají účastníky silničního provozu (cesty s rodiči do školky a domů, vycházky s učitelkami apod.) a naučit je bezpečným návykům je velice důležité. Viditelnost dětí a chodců obecně lze zvýšit pomocí vhodně zvoleného oblečení, nášivek a doplňků ze speciálních materiálů a právě na tom je založena kampaň „Jsme vidět“.
 
 „Při vycházce na sebe pestrobarevný útvar dětí mnohem lépe upozorní. Důvody potřebnosti této akce jsou jasné - chodce bez reflexních prvků na oblečení spatří řidič za snížené viditelnosti na 18 metrů, což mu nedává příliš prostor a čas na reakci. S reflexními prvky na oblečení je chodec vidět již z 200 metrů. Dříve měla vestu jen první a poslední dvojice na vycházce. Současnou prioritou je, aby reflexní vestou byly vybaveny všechny děti,“ podotkl Valenta.
 
Do konce roku 2011 si BESIP klade za cíl rozdat po českých mateřských školkách 150 000 dětských reflexních vest a vybavit reflexními vestami i terčíky také paní učitelky. Kdoví, třeba se i Vaše ratolest brzy dočká…
 
Obdobou této akce pro cílovou skupinu dospělých bude kampaň „Život nikdy nevyjde z módy“, v jejímž rámci se objeví kolekce módního oblečení pro dospělé, které bude díky reflexním prvkům vzhledem k problematice viditelnosti rovněž funkční.
 
Karlovarští policisté tuto aktivitu BESIPu velice vítají a považují ji za jednu z nejdůležitějších. Zaměřuje se totiž na ochranu životů a zdraví těch nejmenších.
 
Čerpáno z webových stránek: www.ibesip.cz
 
mjr. Mgr. Bc. Andrea Pomichalová
16.2.2011
Odkazy do noveho okna

 "Jsme vidět"

"Jsme vidět" 

Detailní náhled

Kampaň "Jsme vidět"

Kampaň "Jsme vidět" 

Detailní náhled

Nyní má reflexní vestu každé dítě.

Nyní má reflexní vestu každé dítě. 

Detailní náhled

Policisté učili děti správně přecházet.

Policisté učili děti správně přecházet. 

Detailní náhled

Reflexní prvky na vycházce.

Reflexní prvky na vycházce. 

Detailní náhled

Reflexní vesty dětem přivezl osobně ředitel BESIPu Ondřej Valenta.

Reflexní vesty dětem přivezl osobně ředi... 

Detailní náhled

Roli hrála i paní učitelka.

Roli hrála i paní učitelka. 

Detailní náhled

Vesty dětem přivezl osobně ředitel oddělení BESIP.

Vesty dětem přivezl osobně ředitel odděl... 

Detailní náhled

Za šikovnost si děti zasloužily odměnu.

Za šikovnost si děti zasloužily odměnu. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem