Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Reflexní prvky Vám mohou zachránit život

KRAJ - Jak se bezpečně chovat v silničním provozu v podzimním období. 

S příchodem podzimu se začíná zkracovat den – ráno se stále později rozednívá a večer se dříve a dříve smráká – přibývá různých meteorologických nepříjemností, ranními mrazíky počínaje a častými mlhami konče. Lidé si na tuto změnu po létě jen těžko zvykají a zapomínají, že by nové situaci měli přizpůsobit své chování.
 
Cyklisté a chodci by si měli uvědomit, že jsou stejnými účastníky silničního provozu jako řidiči motorových vozidel či motorek. Při snížené viditelnosti bezpečnost cyklistů i chodců zvyšují reflexní doplňky, reflexní pásky a také světlé oblečení. „Vidět a být viděn“ je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti platí dvojnásob. Řidiči, kteří zranili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě.
 
Pravidlo „vidět a být viděn“ s příchodem podzimu opět nabývá na významu
 
S ohledem na tyto skutečnosti, proběhne na celém území Libereckého kraje v době od 21. 10. – 24. 10. 2014 dopravně preventivní akce zaměřená na zvýšení pocitu bezpečí účastníků silničního provozu, zejména jejich zviditelnění. Do preventivní akce budou zapojeni policisté z dopravního inspektorátu a policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Policisté chodcům a cyklistům, kteří jsou nedostatečně vybaveni bezpečnostními prvky, rozdají reflexní pásky.
 
Rady pro zvýšení viditelnosti:
1. Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy.
 
2. Za snížené viditelnosti musí být kolo vybaveno světlometem svítícím bílým světlem vpředu a stálým nebo blikajícím červeným světlem vzadu. Pamatujte, reflexní doplňky v každém případě zvyšují bezpečnost cyklistů na silnicích.
 
3. Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.
 
Reflexní prvky odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů, takže výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti.
 
Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ale ve tmě svou funkci ztrácejí. Proto je vhodné na oblečení oba typy kombinovat. A pořídit nejen pro děti oblečení (tašku do školy) v pestrých barvách a s reflexními prvky.
 
Nejrůznější přívěsky, nášivky, nažehlovačky, samolepky nebo pásky jsou k mání obvykle za rozumné ceny například v galanteriích. Důležité je umístit je ke koncům rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu, aby přijíždějící řidič z odrazu v různých výškách snáze pochopil, že se blíží k lidské postavě.
 
Jak nás řidiči vidí
 
Vzdálenost účastníků
Barevné provedení oblečení
18 metů
modré
24 metů
červené
37 metů
žluté
55 metrů
bílé
200 metrů
REFLEXNÍ
 
 
 
 

por. Jana Světlá
20. 10. 2014

 

Odkazy do noveho okna

zvýšení viditelnosti

zvýšení viditelnosti 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem