Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Reflexní prvky v silničním provozu

OLOMOUCKÝ KRAJ- kontroly chodců  

V sobotu 20. února nabyla účinnost novela zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, která mimo jiné zavádí novou povinnost pro chodce, mít na sobě během chůze po silnici reflexní prvky.

Citace zákona: § 53, odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb. zní:
„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“
Za nedodržení této povinnosti může chodci hrozit bloková pokuta až do výše dvou tisíc korun.

Někteří chodci používají baterky nebo mobilní telefony. Toto není dostatečné, baterka pouze vyzařuje světlo v jednom směru. Pokud si chodec svítí na cestu, není zezadu vidět a řidič jej může ve tmě přehlédnout. Je nutné, aby byl vidět ze všech stran. Chodec je jedním z nejzranitelnějších účastníků silničního provozu. Měl by dbát na to, aby byl dobře vidět na dostatečnou vzdálenost a řidiči motorových vozidel se mu tak mohli včas vyhnout a předejít tak tragickým střetům.

Proto z důvodu své osobní bezpečnosti je nutné používat reflexní prvky, které chodce zviditelní ve všech směrech.

V pondělí 22. 2. 2016 v pět hodin ráno tuto povinnost chodců kontrolovala policejní hlídka z obvodního oddělení Lutín společně s krajským koordinátorem BESIP, na frekventované silnici směrem z Hněvotína na Olomouc. Zde chodí lidé do zaměstnání, a i když konec obce je označen až za průmyslovou zónou, musí jít dlouhý úsek po silnici. Tento úsek je neosvětlen a nevede tudy ani chodník. I na takových místech je tedy bezpečné používat reflexní prvky.

Během naší dvouhodinové akce jsme byli celkem mile potěšeni. Značná část procházejících osob měla na sobě reflexní vestu nebo alespoň reflexní pásek. Ti, kteří jej neměli, ho od nás obdrželi i s radou, jak je důležité být viděn. Reflexní pásky a další prvky se dají běžně koupit v obchodech.

Policisté Krajského ředitelství polici Olomouckého kraje se již od loňského roku zaměřují na chodce a snaží se je poučit, jak je důležité, aby si chránili během chůze po silnici svůj život. Věříme, že tato změna v zákoně zachrání další lidské životy v dopravě.

kpt. Mgr. Marta Vlachová
22. 2. 2016   

Odkazy do noveho okna

chodci_5

chodci_5 

Detailní náhled

chodci_6

chodci_6 

Detailní náhled

chodci_1

chodci_1 

Detailní náhled

chodci_2

chodci_2 

Detailní náhled

chodci_3

chodci_3 

Detailní náhled

chodci_4

chodci_4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem