Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Reflexní prvky u chodců a cyklistů

BŘECLAVSKO: Jste v provozu vidět? 

Břeclavsko - Dopravní policisté na Břeclavsku neustále věnují svoji pozornost těm nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu - chodcům a cyklistům. Ti by měli, zejména v těchto zimních měsících, dbát na to, aby byli v dostatečné vzdálenosti dobře vidět. Řidiči motorových vozidel se jim tak mohou včas vyhnout a zabránit dopravní nehodě. 

Chtěli bychom znovu připomenout, že pokud se chodec pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Policisté ovšem doporučují používat reflexní doplňky také v obcích, protože v hustém provozu, kdy je špatná viditelnost, mohou řidiči chodce v tmavém oblečení snadno přehlédnout.

Podobné je to u cyklistů. V případě, že se pohybují na silnici v době snížené viditelnosti, musí mít na jízdním kole osvětlení a odrazky. Používání reflexních prvků policisté také doporučují, i když to zákon nepřikazuje. Jestliže si cyklista na sebe dá reflexní doplňky, má řidič větší šanci, že na něj v dostatečné vzdálenosti zareaguje, a tím pádem má více času pro bezpečné manévrování.

Břeclavští policisté od podzimu provedli několik preventivních akcí, při nichž rozdávali reflexní pásky a doplňky. Nelze opomenout, že některé akce proběhly ve spolupráci s Městskou policií Břeclav či BESIPem. Také včera se mohli cyklisté či chodci setkat s dopravními policisty, kteří reflexní pásky rozdávali (viz přiložené foto).

por. Mgr. Kamila Haraštová, 25. ledna 2019

Odkazy do noveho okna

refllex_1

refllex_1 

Detailní náhled

reflex_2

reflex_2 

Detailní náhled

reflex_3

reflex_3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem