Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Ředitel zlínské polici ocenil členy intervenčního týmu

ZLÍNSKO: Zlínská policie má nejvýkonnější intervenční tým v ČR.  

Ředitel zlínské policie plk. Ing. Bedřich Koutný ocenil ve středu 31. 8. 2011 devět členů posttraumatického intervenčního týmu PAMĚTNÍM LISTEM. Speciální tým policistů, jehož hlavním úkolem je poskytnout akutní psychologickou pomoc obětem či pozůstalým v jejich životní krizi, působí ve Zlínském kraji více než rok a ve srovnání s ostatními kraji je nejnasazovanější a nejvýkonnější.
„Členové intervenčního týmu mají nelehkou práci. Jsou svědky tragických životních příběhů. Vstřebávají veškeré emoce spojené a vyvolané tragickou událostí. Čelí silnému smutku, křiku či netečnosti, které způsobí ztráta blízké osoby. Mnohdy berou na svá bedra osudy týraných žen a dětí. Bývají oporou znásilněným ženám. Proto všem členům týmu patří za jejich obětavou a kvalitní práci velký dík,“ uvedl ředitel zlínského krajského ředitelství plukovník Bedřich Koutný.
Už od samotného vzniku patří zlínský krizový intervenční tým k nejlepším v celé České republice. Jeho hlavní význam spočívá v péči o oběti a pozůstalé po obětech trestných činů či mimořádných událostí. Oznamují ale také tragické události příbuzným a rodinám.
Za roční působení poskytli interventi akutní psychologickou pomoc 289 osobám v rámci 141 provedených krizových intervencí. A to je zdaleka nejvíc ze všech intervenčních týmů z celé České republiky.
„Například začátkem června poskytla členka týmu posttraumatickou péči mladým ženám, které po výbuchu granátu v ubytovně v Otrokovicích byly jako první na místě neštěstí a aktivně usilovaly o záchranu životů mužů. Obě ženy byly evidentně v šoku,“ popsal ředitel Koutný jeden z mnoha případů. „U posledního případu z Kroměříže byl člen intervenčního týmu psychickou oporou sedmadvacetileté ženě, která oznámila několikaměsíční týrání sebe i svých dvou dětí. Týrání měl na svědomí její druh,“ doplnil krajský ředitel.
Intervenční tým funguje nepřetržitě čtyřiadvacet hodin 365 dní v roce a je velmi pozitivně vnímán jak veřejností a médii, tak i samotnými policisty. Stěžejní část práce stojí na dvou psycholožkách, které zajišťují systém od pondělí do pátku v pracovní době a někdy i mimo ni. Zbytek činnosti je pak na vyškolených členech intervenčního týmu, kteří zabezpečují nepřetržitou činnost systému mimo pracovní dobu. Mezi nimi jsou kriminalisté, policisté z obvodních oddělení, i vybraní tiskoví mluvčí. Práci dělají ve svém osobním volnu a dobrovolně.

„Krizový Intervenční tým zlínské policie funguje opravdu velmi dobře. A není to jen zásluha policistů z intervenčního týmu. Svou nemalou zásluhu na kvalitním fungování týmu mají i operační důstojníci, kriminalisté, dopravní a pořádkoví policisté a policisté z dalších služeb, kteří bývají na místě tragické události či místě činu jako první. Jsem rád, že policie myslí nejen na pachatele a jejich dopadení a potrestání, ale že konečně pečuje také o jejich oběti. Vidím v tom velký smysl,“ uzavřel B. Koutný.

 

2. září 2011, por. Mgr. Josef Havela

 

 

vytisknout  e-mailem