Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Ředitel jihočeské policie dnes přivítal dvanáct nových policistů

Jihočeský kraj - Zároveň slavnostně ocenil čtyři policisty, kteří zachraňovali životy. 

Dnes v dopoledních hodinách ředitel jihočeské policie brig. gen. Luděk Procházka  přivítal 12 nových policistů, kteří slavnostně složili služební slib a posílili tak řady jihočeských policistů. Složení služebního slibu se konalo v zasedací místnosti Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Pan ředitel využil této přiležitosti, aby zde zároveň ocenil čtyři jihočeské policisty, kteří příkladným způsobem zachraňovali lidské životy. Noví policisté tak měli jedinečnou možnost setkat se se zkušenými policisty, kteří velmi profesionálním způsobem během výkonu své služby "pomáhali a chránili".

Ředitel jihočeské policie udělil kázeňskou odměnu nstržm. Jakubu Peškovi a nstržm. Jakubu Čoudkovi z oddělení hlídkové služby v Českých Budějovicích. Dne 15. ledna policisté řesili běžný dopravní přestupek v centru města České Budějovice. Náhle si všimli, že u nedalekého domu leží na chodníku žena. Okamžitě se  k ní vydali, aby zjistili, jestli nepotřebuje pomoc. Na místě zjistili, že žena v důsledku poranění masivně krvácí z pravé dolní končetiny v oblasti kotníku. Sundali jí proto botu a ukázalo se, že se jedná o tepenné krvácení. Policisté věděli, že jde o čas.   Velmi  profesionálním způsobem použili v oblasti pravého stehna služební škrtidlo, kterým tepenné krvácení zastavili. Na postižené místo ještě přiložili tlakový obvaz a zamezili tak další ztrátě krve. Následně ženu předali zdravotníkům, kteří přijeli na místo a vrátili se ke své práci, kdy museli dořešit dopravní přestupek. Policisté díky své všímavosti a pohotovému zásahu jednoznačně přispěli k záchraně života zraněné ženy.

Rovněž kázeňskou odměnu udělil pan ředitel nprap. Jaroslavu Kotálovi a prap. Jakubu Klabouchovi z obvodního oddělení v Prachaticích. Dne 17. ledna obdrželi tito policisté informaci o tom, že na chodníku v ulici Pivovarská v Prachaticích leží muž. Okamžitě přijeli na místo a zjistili, že se jedná o staršího muže, kterému se snažila poskytnout první pomoc přítomná žena a to nepřímou masáží srdce. Policisté na místě ihned převzali inciativu. Prap. Klabouch zkontroloval u muže životní funkce a nprap. Kotál vystřídal ženu v poskytování první pomoci masáží srdce. Pacienta si poté převzala zdravotnická záchranná služba, která pokračovala v resuscitaci a muže odvezla následně do nemocnice.

Slavnostní dopoledne dnes nebylo jen v Českých Budějovicích, ale také v Táboře, kde ředitel Územního odboru Tábor pan plk. Jiří Štecher předával čestnou medaili Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje dvěma občanům - paní Petře Kohoutové a jejímu šestnáctiletému synovi Danielovi. Tuto medaili jim za jejich obdivuhodnou statečnost udělil ředitel jihočeské policie pan brig. gen. Luděk Procházka, když na rodinném výletě zachránili život rybáři, který kvůli zdravotním komplikacím spadl do řeky Lužnice, začal se topit a právě paní Kohoutová se svým synem s nasazením vlastních životů skočili do rozvodněné řeky, k muži doplavali, vytáhli ho na břeh a tím mu zachránili život. 

Tisková zpráva ze slavnostního ocenění v Táboře: https://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-z-okresu-vysetrujeme-hledame-patrame-oceneni-za-zachranu-zivota.aspx

Všem oceněným patří obrovský obdiv a uznání. V okamžiku, kdy bylo potřeba, tak byli ve správný čas na správném místě a především bez váhání pomohli jinému, aby ho zachránili. Pro nově nastupující policisty jsou tak skvělými vzory pro jejich další práci.

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz
1. února 2024

Odkazy do noveho okna

1 1.  p. Pešek a Čoudek

1 1. p. Pešek a Čoudek  

Detailní náhled

2 2. p. Pešek a Čoudek

2 2. p. Pešek a Čoudek 

Detailní náhled

3 3. p. Kotál a Klabouch

3 3. p. Kotál a Klabouch 

Detailní náhled

4 4. Kotál a Klabouch

4 4. Kotál a Klabouch 

Detailní náhled

5 5. Kotál a Klabouch

5 5. Kotál a Klabouch 

Detailní náhled

6 6. p. Pešek a Čoudek

6 6. p. Pešek a Čoudek 

Detailní náhled

7 7. slavnostní slib

7 7. slavnostní slib 

Detailní náhled

8 8. slavnostní slib

8 8. slavnostní slib 

Detailní náhled

9 9. ocenění policisté

9 9. ocenění policisté 

Detailní náhled

10 10. pí  Kohoutová

10 10. pí Kohoutová 

Detailní náhled

11 11. pí Kohoutová

11 11. pí Kohoutová 

Detailní náhled

12 12. Čestné medaile Tábor

12 12. Čestné medaile Tábor 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem