Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Recidivisté byli zadrženi po činu

Karviná - Jeden z nich znovu začal po dvou měsících po propuštění z vězení 

V úterý 9. června v ranních hodinách vyjížděli policisté Obvodního oddělení Karviná 1 do areálu garáží Na Vyhlídce městské části Nové Město. Na místě zadrželi dva muže, kteří se před policisty snažili ukrýt v půdním prostoru garáže. Policisté muže našli, zadrželi a převezli je na služebnu, kde je společně s kolegy z kriminální služby čekala nelehká práce s protřelými recidivisty, kteří se specializovali na garáže.

I přes jejich kriminální zkušenost kriminalisté důvodně podezřelým prokázali celkem deset skutků vloupání s akčním radiem výhradně v areálu garáží městské části Nové Město. Za ziskem věcí vyrazili čtyřikrát společně, a mezitím i samostatně.  

Z garáží si odnášeli, to co tam našli. Pneumatiky, jízdní kola, měděné potrubí, dětské věci, rybářský vozík, žebřík, barvy na malování, sekačku, lednici, kompresor i televizor.

V prvopočátku se na sérii vloupání do garáží podílel jen 39letý muž, protože jeho komplic byl ve vězení za předchozí trestnou činnost. Jeho o sedm let mladší komplic brány věznice opustil v polovině března a hned za dva měsíce se k lupičským výpravám přidal.

Majitelům odcizených věcí způsobili škodu, která přesáhla 100 tisíc korun. Garáže si vždy zpřístupnili páčením, nebo přes střešní krytinu, nebo vybouráním zdiva, škoda poškozením je bezmála 30 tisíc.

Komisař proti oběma zahájil trestní stíhání a obvinil je ze spáchání pokračujícího zločinu krádeže a přečinu poškození cizí věci.

Kriminální minulost zadržených mužů je velmi bohatá. Důvodně podezřelý 39letý muž z Karviné byl již 13krát soudně trestán. Mladší komplic, 32letý má záznamů v trestním rejstříku ještě více. V minulosti byl již 20krát soudně trestán.

Oba důvodně podezřelí muži měli spáchat trestné činy v době vládou vyhlášeného nouzového stavu. V případě, že jim bude prokázána vina, jsou ohroženi trestem odnětím svobody na dvě léta až osm let.

Státní zástupce na oba podezřelé podal návrh na jejich vazební stíhání, soud o jejich osudu bude rozhodovat během dnešního odpoledne.                                                         

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, zpravodajství 11. června 2020

 

vytisknout  e-mailem