Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Recidivista vykrádal chatky

TEPLICKO, ÚSTECKO - Nakonec skončil ve vazbě; Obvinění bylo rozšířeno... 

Recidivista vykrádal chatky

     Ve vazbě skončil 50letý muž, který vykrádal chatky v zahrádkářských koloniích. Před Vánoci přelezl v Modlanech oplocení zahrady a vloupal se do kůlny, kde ukradl batoh, přenosné rádio a sadu žárovek. Snažil se vloupat i do chatky, nebyl ale úspěšný a pouze poškodil fasádu a mříže. Zloděj měl smůlu, že šel kolem rybář, který se zná s majitelem chatky. Muž uviděl, že se u jeho kamaráda svítí a volal mu, jestli se může stavit na kávu. Ten se tomu podivil, protože v klidu seděl doma a navíc si byl jistý, že při odchodu světlo vypnul. Svědek pak uviděl, jak se zhaslo a od objektu odcházel neznámý muž, na místě ho proto zdržel do příjezdu policistů, kteří zjistili narušení objektu.

     Podezřelého muže zadrželi i s kradenými věcmi a na služebně pak zjistili, že po recidivistovi prahnou i ústečtí kriminalisté. Muž, který už byl začátkem prosince obviněn z vloupání do šesti zahradních chat v Ústí nad Labem, ze kterých si odnesl například plynovou bombu, vzduchovku, jízdní kolo, nebo mobil, byl podle nich podezřelý i z dalších vloupání. To se potvrdilo při výslechu u ústeckých kolegů, kde se zloděj přiznal, že se v průběhu prosince v Dolních Zálezlech vloupal do dalších dvou chat, ze kterých ukradl DVD přehrávač, satelitní přijímač a repliku historického kordu.

     Recidivista, který se teprve letos v květnu vrátil z vězení, kde si odpykával 20měsíční trest za majetkovou trestnou činnost, byl obviněn z přečinů krádeže a porušování domovní svobody, za které může být odsouzen až k tříletému trestu odnětí svobody.

Recidivista vykrádal chatky.mp3

 

Obvinění bylo rozšířeno

     V červenci jsme informovali o obvinění 24letého muže, který skončil ve vazbě kvůli násilné trestné činnosti a prodeji drog (více v článku „Celá sbírka paragrafů“ ZDE). Kriminalisté i v následujících měsících mapovali jeho různorodou trestnou činnost, aby prokázali, že má „na kontě“ i další případy. Prověřováním zjistili, že před svým umístěním do vazby prodával drogy ve značném rozsahu, zadokumentovali stovky případů, kdy zájemcům prodal pervitin, případně ho narkomanům daroval za to, že ho vozili autem. Trestní stíhání muže bylo rozšířeno i o další případ napadení jeho bývalé přítelkyně, nebo podílnictví, kterého se dopustil tím, že od známého převzal mobil a tablet v hodnotě dvacet tisíc korun a ačkoliv věděl, že pocházejí z trestné činnosti, slíbil mu zprostředkování prodeje věcí. Je také podezřelý, začátkem května v Teplicích kopnul do zaparkovaného motocyklu, který spadl na zem a poškodil se, náklady na opravu byly vyčísleny na 13 tisíc korun. Nyní je vazebně stíhaný muž obviněn ze sedmi trestných činů, horní hranice trestu, který mu hrozí, je deset let.

 

Zlodějka ukradla mobil

     Pozvat si na pokoj cizí ženu se nemusí vždy vyplatit. Vyprávět by o tom mohl muž, který začátkem prosince naložil do auta „společnici“, kterou si odvezl do penzionu v Dubí. Tam žena využila jeho krátké nepřítomnosti a z kapsy kabátu mu odcizila mobilní telefon v hodnotě necelých čtyř tisíc korun. Policisté případ prověřovali jako přečin krádeže a po několika týdnech totožnost zlodějky zjistili. Včera byla z krádeže obviněna 28letá žena, která už má s majetkovou trestnou činností zkušenosti a za krádeže již byla i několikrát odsouzena. Její vyšetřování probíhá na svobodě, v případě odsouzení hrozí recidivistce až tři roky za mřížemi.

 

Auto není trezor

     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který v Bílině vykradl osobní auto. Možná ho zlákala kabelka, kterou si přítelkyně majitele vozu schovala pod sedadlo spolujezdce, možná měl zloděj jen štěstí a do auta vnikl, aniž by věděl, že pod sedadlem kabelku najde. Každopádně žena přišla o doklady a peníze a majitel vozidla bude muset zaplatit opravu rozbitého okna. Auto totiž není trezor a je velice snadné ho vykrást, proto důrazně nabádáme spoluobčany, aby nenechávali ve vozidlech žádné věci, zvláště ne cennosti a doklady.

     Zloději jsou schopni odcizit skutečně vše a často způsobí daleko větší škodu poškozením vozidla, než samotnou krádeží. Tak tomu bylo i v případě vloupání do automobilu, ke kterému došlo v úterý ráno v centru Teplic. Zatím neznámý zloděj rozbil boční okénko a ze zaparkovaného auta odcizil léčivou mast a plato s prášky. Přestože odcizením léků způsobil škodu jen 50 korun, oprava skla bude stát kolem dvou tisíc. Policisté oba případy prověřují jako přečiny krádeže, za který trestní zákoník stanoví maximálně dvouletý trest odnětí svobody.

 

 

Teplice, 30. 12. 2015, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem