Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Realizace případu STOKA II

Dne 14. června 2022 byla policisty Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), expozitura Brno, provedena realizace trestního spisu s krycím názvem STOKA II. 

V rámci "realizace" bylo devíti fyzickým a jedné právnické osobě sděleno obvinění dle § 160 odst. 1 trestního řádu pro podezření ze spáchání zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě dle § 256 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 trestního zákoníku,  z nichž bylo zároveň čtyřem fyzickým osobám sděleno obvinění dle § 160 odst. 1 trestního řádu pro podezření ze spáchání přečinu přijetí úplatku dle § 331 odst. 2 trestního zákoníku, kterých se obvinění měli dopustit tím, že v období nejméně od ledna 2014 do 7. března 2019 svojí aktivní účastí na trestné činnosti se záměrem dosažení pro sebe nebo jiného neoprávněného prospěchu ovlivňovali  společně zakázky malého rozsahu jedné státní organizace působící v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina a jedné právnické osoby působící na území města Brna, kdy zakázky byly zadávány v souvislosti s opravami a údržbou nemovitostí těchto subjektů. 

Ze zakázek měly být odváděny procentuální částky z cen zakázek jako úplatky pracovníkům majíce tyto zakázky malého rozsahu u dvou subjektů na starosti. Tímto způsobem byly podle závěrů kriminalistů NCOZ ovlivněny desítky zakázek.  Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Ve věci vykonává dozor Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, pobočka Brno.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
30. června 2022

vytisknout  e-mailem