Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Realizace případu KARTA

Detektivové ostravské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (protikorupční policie) po několikaměsíční intenzívní práci realizovali případ rozsáhlé daňové trestné činnosti s hrozící škodou nejméně 360 milionů korun, který prověřovali pod krycím názvem KARTA. Zároveň odhalili zcela nový způsob páchání daňové trestné činnosti, který v České republice ještě nebyl použit.  

V pondělí 28. listopadu 2011, v brzkých ranních hodinách, kriminalisté protikorupční policie zadrželi v Praze, Ústeckém kraji, Zlínském kraji a Ostravě celkem devět osob. Při zadržení dvou osob došlo k nasazení zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Desátého podezřelého dopadli slovenští policisté na svém území. Podíl na rozkrytí této trestné činnosti měla i daňová správa. Všichni zadržení se společně podíleli na sofistikované trestné činnosti, která směřovala k úmyslnému zkrácení daně z přidané hodnoty, a to tím způsobem, že předstírali nákup karet na předplacenou službu internetového webhostingu systému „Ikropolis.com“. Tyto karty pak v mnoha set tisícových sériích fiktivně prodávali na Slovensko, čímž došlo k dodání zboží do jiného členského státu EU. Tímto způsobem pak vznikl neoprávněný nárok na nadměrný odpočet daně z přidané hodnoty, který se snažili uplatnit. K zastírání trestné činnosti dokonce používali vlastní virtuální banku Standard Credit Bank se sídlem na Komorských ostrovech a její pobočkou v Praze, ve které prováděli pomocí speciálního bankovního softwaru fiktivní převody finančních prostředků, které nikdy neměli. Dokonce simulovali i internetové bankovnictví. Banka však nikdy neexistovala, vše byl jen elektronický klam. Zásahem kriminalistů protikorupční policie se podařilo předejít škodě velkého rozsahu na majetku České republiky, neboť pachatelé by ve své trestné činnosti pokračovali, kdy hrozila škoda ve výši až půl miliardy korun.
   
Všech deset osob bylo obviněno z pokusu zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (dle § 240 odst. 1, 3 trestního zákoníku) spáchaného ve formě spolupachatelství. Na pět osob soudce uvalil vazbu. V případě pravomocného odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
  
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
5. prosince 2011 

vytisknout  e-mailem