Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce na hodnocení policejních řidičů

Policejní prezidium ČR odmítá jednostranné posouzení statistiky dopravních nehod služebních vozidel Policie ČR v dnešním článku Hospodářských novin s názvem „Policisté nezvládají svá auta a denně bourají“.  

Čísla citovaná v článku nelze v žádném případě použít jako kritérium hodnocení kvalit řidičů - policistů. Způsob používání vozidel Policie ČR je velice specifický. Vozy jsou ve výkonu služby v podstatě 24 hodin denně, pronásledují pachatele trestných činů, často vyjíždějí k případům, kdy je ohrožen život a zdraví osob. Jde zpravidla o minuty, mnohdy dokonce i o sekundy. Riziko dopravní nehody je při výkonu služby Policie ČR výrazně vyšší než v běžném provozu. Kromě toho policie eviduje naprosto všechny dopravní nehody svých vozidel, ať už je škoda jakkoli nízká či vysoká. Součástí statistik jsou tedy i stokorunová poškození zpětných zrcátek. 
 
V některých případech způsobí dopravní nehodu policisté i úmyslně. Často k tomu dochází v situacích, kdy je nutné zastavit řidiče jiného dopravního prostředku, který svou bezohlednou jízdou ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu. Policisté tím chrání životy a zdraví lidí. Jako příklad lze uvést medializovaný případ z minulého úterý, kdy v pražských ulicích naboural  pronásledovaný řidič celkem čtyři policejní automobily. Přestože policisté zde odvedli vynikající práci, čtyři nabourané služební vozy jsou samozřejmě zaznamenány ve statistice dopravních nehod policistů.
 
Autorka článku dokonce shrnula své hodnocení do věty, v níž říká, že „před  policejními vozy by se lidé měli mít na pozoru“. Pravdou ale je, že za řadu zaviněných dopravních nehod policisté zaslouží pochvalu, a nikoli kritiku.
 
kpt. Bc. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR

vytisknout  e-mailem