Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce na článek týdeníku Ekonom

Reakce ÚOKFK SKPV na článek „Skořepa se našel. Mezi šejky“, který vyšel v týdeníku Ekonom dne 5. března 2009 

 
            Dne 5. března vydal týdeník Ekonom článek pod názvem „Skořepa se našel. Mezi šejky“. Text popisuje okolnosti, které provázely vyvedení větší finanční částky v roce 2005 z České konsolidační agentury (ČKA) na účet ve Švýcarsku. Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování se ohrazuje proti některým tvrzením, které autor vydává za fakta, aniž by se vůbec pokusil u příslušného útvaru tyto informace ověřit. Níže citujeme pasáž, se kterou zásadně nesouhlasíme a která pravděpodobně vyjadřuje výhradně stanovisko autora článku.
 
            „O zmíněné profesionalitě českých orgánů leccos vypověděl fakt, že první obvinění padlo až loni. A že když se loni v létě chystal Šik odjet na studijní cestu do USA, nehodlala policie nijak bránit jemu ani Savovovi v delším pobytu v zahraničí, protože prý oba dosud dobře spolupracovali s vyšetřovateli. Takové tedy bylo poučení ze Skořepova útěku?“
 
            První obvinění ve zmiňovaném případu skutečně padlo až v roce 2008, potud je zveřejněná informace správná, ale bez znalosti průběhu trestního řízení také zavádějící. K vyvedení zmíněné částky sice mělo dojít v roce 2005, ale ÚOKFK SKPV zahájil úkony trestního řízení 28. června 2006, tedy poté, co se o podezření ze spáchání trestného činu dověděl z trestního oznámení podaného poškozeným. Útvar již od zahájení úkonů trestního řízení opakovaně žádal cestou právní pomoci o některé důkazní materiály ze Švýcarska, tato právní pomoc však byla vyřízena a zpracována až po téměř půldruhém roce. Bez těchto důkazních materiálů nebylo možné provádět další úkony. Náš útvar vyčerpal v roce 2008 všechny možnosti, aby bylo znemožněno prvnímu z jmenovaných vycestovat a tím se případně vyhýbat trestnímu stíhání. V případě dalšího jmenovaného je však uveřejněná informace naprosto irelevantní, neboť proti tomuto není vedeno žádné trestní řízení a tudíž neexistuje žádný zákonný důvod k  omezení jeho pohybu.
 
            Je logické, že se policie nemůže (s výjimkou splnění podmínek v ustanovení § 8a trestního řádu) vyjadřovat k probíhajícímu trestnímu řízení a to až do doby jeho ukončení. Přesto však považujeme za nutné upřesňovat některé zavádějící informace, které se ve sdělovacích prostředcích čas od času objevují. Zmíněná pasáž pak obsahovala natolik závažnou mystifikaci, na kterou jsme považovali za nutné, byť s odstupem, reagovat.
 
 
                                                                                                                      pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem