Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rámy

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal:

„….o poskytnutí informace týkající se ochranných rámů na služebních vozidel v barevném provedení PČR; viz ilustrační obrázek *,     a to:...

a)  je-li účelem a smyslem předmětných železných rámů podpora výše zmíněné arogance policistů a umocnění jejich výchovy k agresivitě a brutalitě vůči lidem (možná i privilegované současným ministrem vnitra Rakušanem)?

b) zda předmětné ochranné rámy splňují všechny zákonné požadavky pro technickou způsobilost být na vozidle v silničním provozu, a zda je předmětná „agresivní“ součást vozidla homologována a nárazově testována dle příslušné legislativy?

Policie České republiky sdělila žadateli:

K písm. a)

Ne, účelem rámů na policejních vozidlech je realizace § 52 písm. f) zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky.

K písm. b)

Předmětná vozidla jsou vozidla zvláštního určení, která se podle Přílohy č. 5 vyhlášky č. 343/2014 Sb., o registraci vozidel, označují písmenným kódem SG, např. SG POLICEJNÍ a kterým jsou udělovány různé výjimky. Na vozidla, jako celek bylo Ministerstvem dopravy vydáno „Rozhodnutí o schválení technické způsobilosti hromadné přestavby“. V tomto rozhodnutí jsou popsány podmínky schválení, kde je mimo jiného i část věnovaná montáži ochranného rámu. Policii byla dodána vozidla včetně platných „Technických průkazů“, ve kterých jsou všechny provedené úpravy řádně zaznamenány.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 28. 6. 2023

vytisknout  e-mailem