Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Rally Lopeník – padlo obvinění

ZLÍNSKÝ KRAJ: Kriminalisté obvinili traťového komisaře. 

Téměř devět měsíců trvalo důkladné vyšetřování tragické smrti čtyř mladých dívek na rally Lopeník. Nyní jsme jako jediného obvinili dvaadvacetiletého traťového komisaře.
Tragédie se stala 10. listopadu 2012 ve dvě hodiny odpoledne v obci Lopeník na Uherskohradišťsku při automobilovém závodu Autogames rally show Uherský Brod. Šlo o rychlostní zkoušku č. 1 Lopeník, při které na silnici III. třídy vyjelo mimo trať závodní auto Mitsubishi Lancer Evo IX. Smetlo pět divaček. Dvaapadesátiletá žena utrpěla těžké zranění, čtyři dívky ve věku 7, 18, 18 a 20 let střet nepřežily. Z lékařské zprávy vyplynulo, že příčinou smrti bylo tzv. polytrauma, tedy poranění více tělesných orgánů.
Policisté při vyšetřování vyhledali a zajistili desítky stop, zadali sérii znaleckých posudků, při kterých se ověřovaly mimo jiné povětrnostní podmínky v době nehody (jestli mohl za nehodu například silný vítr, který v době rally foukal), jaká byla příčina dopravní nehody, do jaké míry ji způsobil řidič vozidla, prověřovali jsme, zda pořadatel dodržel všechny bezpečnostní pokyny a normy, které jsou stanoveny pro rally apod. Národní sportovní řády a standardní propozice pro rally pořadatel neporušil.
Nehoda sice vznikla jezdeckou chybou řidiče a podepsal se na ní i poryv bočního větru, jehož nárazy dosahovaly rychlosti až 61 km/h. Nicméně způsob jízdy jezdce se nijak zásadně neodlišoval od ostatních soutěžících. Navíc v tomto případě není možné vyvozovat odpovědnost posádky vozidla, protože šlo o řádně schválený závod na uzavřené trati s tím, že o bezpečnost v okolí se postará pořadatel. Ten také musí zajistit, že v nebezpečné blízkosti nebudou žádní diváci. Zabezpečení samotného místa tragédie v Lopeníku bylo v souladu s národním sportovním řádem i propozicemi pro rally.
Podle trestního zákoníku šlo tedy zřejmě o nedbalost mladého traťového komisaře. I když do jisté míry udělaly chybu i divačky, že porušily předpisy a šly blíže k trati. Pokud by je však komisař včas vykázal do bezpečné zóny, tak jak mu to nakazují národní sportovní řády, k fatální nehodě dojít nemuselo. Za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví mu hrozí odnětí svobody na jeden rok až na šest let.
 
16. srpna 2013, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem