Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Rakovina varlat

Rakovina varlat.png

Co je to rakovina varlat?

Rakovina varlat začíná jako abnormální růst nebo nádor, který roste v jednom nebo obou varlatech. Varlata jsou součástí mužského reprodukčního systému a jsou zodpovědné za produkci mužských hormonů (nejvíce testosteronu) a spermatu.

Rakovina varlat často vypadá jako malé tvrdé bulky s otokem nebo jako změna v konzistenci varlete. Někteří muži také zažívají tupou bolest uvnitř varlete nebo v podbříšku. Ve většině případů je postiženo jenom jedno varle. Muži by okamžitě, nehledě na věk, měli jít za lékařem, pokud nějakou takovou abnormalitu najdou.

Existují různé druhy rakoviny varlat?
Rakoviny varlat jsou pojmenovány podle typu buňky, ve které se vyvinou. Rakovinu varlat můžeme rozdělit do tří odlišných typů:

  • Nádor ze zárodečných buněk.
  • Stromální nádory.
  • Sekundární nádory varlat.

Více než 90% rakoviny varlat se vyvine ze zárodečných buněk, které jsou zodpovědné za tvorbu spermatu. Existují dva hlavní typy rakoviny ze zárodečných buněk; seminomas a non-seminomas. Rakovina varlat může obsahovat směs seminoma a non-seminoma buněk nebo kombinaci různých typů non-seminoma. Malý počet testikulárních nádorů začne v buňkách, které tvoří podpůrný (strukturální) hormon produkující tkáně varlat. Ty se nazývají stromální tumory. Sekundární testikulární nádory jsou způsobeny tím, že se rakovinové buňky rozšířily do varlat z jiných částí těla. Tyto nádory jsou mnohem vzácnější, než předchozí formy rakoviny varlat

Jaké jsou rizikové faktory?
Mladí muži mezi 18 a 20 rokem věku a čtyřicátníci jsou nejrizikovější skupinou pro rozvinutí rakoviny varlat. Příčiny rakoviny varlat jsou neznámé, ale mezi možné faktory, které mohou zvyšovat mužskou riziko, patří:

  • Nesestouplá varlata při narození.
  • Rodinná anamnéza (otec nebo bratr s rakovinou varlat).
  • Předchozí výskyt rakoviny varlat (přibližně jeden z 25 mužů, kteří měli rakovinu v jednom varleti, má vyšší pravděpodobnost rozvoje rakoviny v druhém varleti v určité fázi).
  • Downův syndrom může také zvyšovat riziko.

Neexistuje žádná známá souvislost mezi rakovinou varlat a poranění varlat, sportováním, horkou koupelí nebo nošením těsného oblečení.
 
Jaké jsou příznaky?
Muži mohou zažívat některé nebo žádné příznaky rakoviny varlat. Důležité je sledovat tyto sympomy, které zahrnují:

  • Otok nebo boule v jednom varleti (obvykle nebolestivé).
  • Pocit tíhy v šourku.
  • Změna velikosti a tvaru varlat.
  • Bolesti v podbřišku nebo bolesti v tříslech.
  • Náhlé nahromadění tekutiny v šourku.
  • Bolest nebo nepříjemný pocit ve varleti nebo v šourku.

Co je to testikulární sebe-examinace (TSE)?
Pravidelné samovyšetřování varlat je důležité pro mladé muže, zejména pro ty, kteří jsou v rizikové skupině rakoviny varlat. Být obeznámen s velikostí, tvarem a obvyklé úrovni kusovosti vám pomůže určit, zda něco není úplně v pořádku. Samovyšetření varlat může pomoci muži najít jakékoli změny varlat na začátku. Pokud je léčba nutná, může začít co nejdříve.

Více informací naleznete na https://cz.movember.com/mens-health/testicular-cancer.
Zdroj: Movember Česká republika na https://cz.movember.com/


Najdětě si svého urologa a choďte na pravidelné prohlídky! 


Projekt "Zdraví jako vášeň" Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra České republiky:

Extra prevence - Exkluzivně komplexní onkologické vyšetření zdarma

Projekt "Zdraví jako Vášeň" od roku 2011 nabízí (pro pojištěnce ZPMV) vyšetření na onkologická onemocnění. Komplexní preventivní onkologická prohlídka je prováděna v nejmodernějším pracovišti svého druhu v České republice – Masarykově onkologickém ústavu v Brně. 

Více naleznete na http://www.zdravijakovasen.cz/exkluzivne-komplexni-onkologicke-vysetreni-zdarma
 

 

vytisknout  e-mailem