Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Rafinovaný podvodník

Karvinsko - seniory stále varujeme, apelujeme na jejich obezřetnost......... 

Již několik hodin se kriminalisté zabývají případem, ve kterém figuruje „příbuzný“ na telefonu a senior. I když neustále seniory varujeme, apelujeme na jejich obezřetnost, znovu se jednomu zatím neznámému podařilo získat stovky tisíc korun.

Jelikož modus operandi podvodníků je sofistikovanější, poslední případ zveřejňujeme a zároveň opět seniory varujeme….buďte obezřetní, telefonické žádosti o peníze si zpětně ověřte.

Příjemný, slušný, přesvědčivý….

Náš skutek začal v úterý 23. 10. odpoledne v jednom bohumínském bytě telefonátem na pevnou linku 67letého pána. Neznámý volající byl dokonce dotčený, že pán ho hned nepoznal. Jakmile pán vyslovil konkrétní jméno svého příbuzného, volající mu vysvětlit, že je nachlazený. Byl příjemný a slušný, ale v „nesnázích“.

Volající neznámý po seniorovi žádal peněžní půjčku. Hovořil, že je u notáře a že zbývá před podpisem smlouvy zaplatit poslední splátku. Samozřejmě neznámý nezapomněl zdůraznit, že on sám přišel o peníze. Nezapomněl slíbit, že vše hned následující den vrátí a transakce musí být vyřízena co nejrychleji. Po muži žádal 270 tisíc korun. Vzápětí bez problémů zareagoval i na skutečnost, že senior hotovost v takové výši doma nemá. Staršímu pánovi několika dalšími telefonáty poskytl rady, jakým způsobem urychlit výběr v bance.

Asi o dvě hodiny později senior měl peníze přípraveny. Neznámý znovu zavolal a muži sdělil, že peníze si převezme jiný „notář“, který se náhodou zdržuje ve městě. A pak už došlo jenom k předání hotovosti. Na věrohodnosti měl přispět ještě další telefonát neznámého, ten byl už naléhavý. Neznámý volající slíbil, že ještě večer přijede s podepsaným dokumentem o zapůjčce.

V dohodnutý čas nikdo nepřicházel. Starší pán se rozhodl, že zavolá  příbuznému a vše si ověří. Jakmile se pravý příbuzný do telefonu představil, seniorovi došlo, že se stal obětí podvodníka.  

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, zpravodajství 24. října 2018
komisař

+420 974 734 208
+420 602 161 727
zlatuse.viackova@pcr.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE
kancelář ředitele krajského ředitelství
oddělení tisku a prevence


 

vytisknout  e-mailem