Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Rady na cestu

KRAJ - Většina řidičů v nejbližším čase vyráží se svým vozidlem na letní dovolenou do různých koutů naší republiky, ale i do zahraničí. Provoz na pozemních komunikacích se v tomto období stává náročnější, komplikovanější, a tím samozřejmě dochází i ke zvýšení rizika nehodovosti. 

Během loňských letních prázdninových měsíců (červenec a srpen) středočeští policisté zaevidovali a vyšetřovali celkem 2 528 dopravních nehod, ke kterým došlo na středočeských komunikacích i v úsecích dálniční sítě, procházející Středočeským krajem. Při těchto letních dopravních nehodách zemřelo 16 lidí a 694 osob bylo zraněno.


Před Vaší jízdou vozidlem Vám rádi poskytneme několik rad a doporučení, aby Váš čas strávený na cestách a dovolené nebyl ničím narušen.

  • Překontrolování technického stavu vozu před jízdou Vám může ušetřit řadu nepříjemností. Prohlídkou můžete odhalit drobné technické závady. Porucha na vozidle může být příčinou dopravní nehody či jiné kolize.
  • Při jízdě vozidlem, pokud řídíte, nedržte v ruce mobilní telefon při telefonování, psaní a čtení SMS. Raději zastavte na vhodném místě a svou komunikaci si vyřiďte v poklidu.
  • Při řízení nelaďte rozhlasové stanice na svém přehrávači, neměňte v přehrávači záznamová média. Odvádí to Vaší pozornost od sledování situace v silničním provozu.
  • Hledání trasy v mapě či manipulace s navigačním zařízením během řízení je velmi nebezpečné.
  • Krátká přestávka za účelem občerstvení je bezpečnější, než se tomuto oddávat při řízení.
  • Rozhovor ve vozidle je příjemný, cesta ubíhá, ale dejte si pozor, aby slovní komunikace neodpoutávala Vaši pozornost. A samozřejmě slovní rozepře za volant nepatří.
  • Nezapomeňte děti, které ve vozidle přepravujete a které měří méně než 150 cm nebo mají hmotnost menší než 36 kg, pohodlně usadit a poutat do dětských zádržných systémů. Poutání ve vozidle bezpečnostním pásem je samozřejmě pravidlem pro všechny řidiče a spolujezdce.
  • Pokud cestujete vozidlem do zahraničí, zjistěte si informace k pravidlům silničního provozu, která platí v cílové destinaci, ale i na území států, kterými třeba jen projíždíte.
  • Před řízením a delší cestou si samozřejmě dostatečně odpočiňte, abyste nebyli unavení a ospalí.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
tiskový mluvčí PČR
18. června 2019

Odkazy do noveho okna

dopravní nehoda

dopravní nehoda 

Detailní náhled

dopravní zácpa

dopravní zácpa 

Detailní náhled

poutání

poutání 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem