Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Rady jak postupovat při setkání s nezvanou osobou

S příchodem digitalizace TV signálu se u některých nepoctivých spoluobčanů zrodil nový nápad - jak se vloudit do našich domovů.  

Pod snadno uvěřitelnou záminkou změření TV signálu, a případných jiných nabídek pro jeho příjem, se nepoctivci ocitají v našem soukromí. Většina občanů vpustí bez podezření neznámou návštěvu do svého obydlí. Přitom návštěva nevítaného hosta nezůstane bez následků. Ztráty spojené s nezvaným podvodníkem a nepříjemné pocity na sebe nenechají dlouho čekat.

Uvádíme proto několik rad jak postupovat při setkání s nezvanou osobou: 

  • V případě, že u vašich dveří zazvoní neznámá osoba, vyžádejte si vizitku, pověření firmy nebo letáček s tím, že si nabídku rozmyslíte a poradíte se s rodinou.
  • Možnou výmluvu, že přichází na doporučení souseda nebo známého, si nejprve ověřte. Na druhou stranu, když se domluví více sousedů, že si uvedenou firmu pozvou je zde výhoda spolufinancování provozních nákladů, jako je jízdné apod.
  • V případě, že si někoho pozvete do bytu domluvte se například se sousedem, příbuznými či známými, aby u vás po dobu návštěvy byli a vy jste nezůstali doma sami. Již přítomnost dvou a více osob, dovede případného podvodného řemeslníka odradit. S výmluvou, že si něco zapomněl ve vozidle většinou opouští byt.
  • Po jeho odchodu si zkontrolujte, zda-li je vše na svém místě a zda vám něco nechybí. Pokud ano, volejte ihned linku 158 nebo nejbližší služebnu Policie ČR.
  • Snažte se zapamatovat popis člověka, který vás navštívil, jak vypadal, čím přijel, případně si zapsat registrační značku vozidla.
  • V případě platby v hotovosti, si zjistěte předem částku (alespoň orientačně). Peníze si odpočítejte, připravte na místo mimo dosah návštěvy a na jiné místo, než kde máte uložené úspory. Místo si zapamatujte.  
  • Zakázku plaťte až po jejím provedení a převzetí, kdy si ověříte že je vše v pořádku. Kdyby se stalo, že částka za odvedenou práci je větší a přesáhla domluvenou cenu, omluvte se, že v současné době u sebe nemáte žádnou další hotovost a ujednejte si doplacení na nejbližší možnou dobu (např. v provozovně).  
  • V žádném případě nemanipulujte před návštěvou vyšší finanční hotovostí a neukazujte kde máte peníze a cennosti schovány.
  • Nenechávejte nikoho ve vašem bytě samotného. Neopouštějte byt a nechoďte si půjčovat k sousedům.
  • Jednejte v klidu, nenechte se strhnout ke spěchu a zbrklosti. Vyřizujte věci postupně a vždy pouze jen jednu. Až ji vyřídíte, pak teprve přistupte k další záležitosti.
  • Odůvodnění, že osoba, která je vám tak sympatická má i vaší důvěru, vám odcizené hodnoty již nevrátí.

 

Autor článku:
pprap. Jiří Havel - preventivně informační oddělení

     

vytisknout  e-mailem