Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řada nešťastných příhod

NÁCHODSKO - Smyk na vylitém oleji. 

Včera 21. dubna 2021 po jedné hodině odpolední došlo v obci Česká Metuje k dopravní nehodě, při které řidič traktoru po dojetí na farmu  zjistil, že má závadu na traktoru, následkem které nejspíše začal na silnici cestou samovolně vytékat olej. Krátce poté místem projížděl motorkář, který na olejové pasti dostal smyk a havaroval. Naštěstí nebyl při nehodě nikdo zraněn. Dechová zkouška měla u obou řidičů negativní výsledek. 

Veškeré okolnosti dopravních nehod jsou v šetření dopravních policistů.

Řidiči motocyklů musí dávat při své jízdě větší pozor na povrch vozovek, jelikož pro ně mohou být následky nehody mnohem vážnější, než pro ostatní účastníky provozu. Motorkáře nechrání žádná karoserie, bezpečnostní pás, airbag, pouze pasivní zabezpečení jako je speciální oblečení, chrániče kloubů, páteřový chránič, ochranná přílba, vhodná obuv, rukavice a další prvky.

Při rychlé jízdě je však nutné počítat se spadaným listím, olejovými skvrnami, které se mohou na první pohled zdát jako obyčejná kaluž, naftou na silnici, se změnou povrchu silnice ( z rovného asfaltu či betonu na dlažební kostky), nerovností terénu, vlhkostí vozovky, nebezpečné mohou být i přechody pro chodce, nebo vodorovné dopravní značky. S rozmyslem a bez zaváhání tak musí umět motorkář předvídat nebezpečné situace, manévrovat se svým motocyklem a zvládat různé taktiky. Nejdůležitější je pro motocyklistu ovládat brždění a naučit se i nouzové např. na nepoužívané silnici. Při rychlé jízdě myslete na brzdnou dráhu motocyklu. Platí pravidlo při nutném brzdění – není-li motocykl vybaven systémem ABS - vzadu naplno, vpředu s citem. Brzděte vždy před zatáčkou a s citem na obě brzdy.

Pomoci můžou ale i další věci, jako hlídání si hloubky dezénu pneumatik – stanovený minimální profil je 1,6 mm u malých motocyklů, kola s pomocným motorem a lehké motocykly – 1,0 mm. Je nutné si uvědomit, že materiál pneumatik stárne a mění se vlastnosti, mění se přilnavost pneumatik k vozovce. 

por. Mgr. Lucie Konečná
22.4.2021, 10:00hod.

Odkazy do noveho okna

DN Náchodsko

DN Náchodsko 

Detailní náhled

DN Náchodsko

DN Náchodsko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem