Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řada cyklistů a chodců dostala pokuty

ZLÍNSKO: Policisté se v celém kraji zaměřili na cyklisty a chodce. 

 

Tma v brzkých ranních hodinách, stejně jako smrákání a tma ve večerních hodinách přináší o něco větší riziko pro pohyb cyklistů, chodců, ale i řidičů na silnicích, než je tomu ve dne. Důležitými faktory, které mají vliv na bezpečné míjení cyklistů a chodců s motorovými vozidly jsou samozřejmě pozornost a obezřetnost všech účastníků silničního provozu. Velkou roli sehrávají zdánlivé drobnosti za pár korun: odrazka, světlo, blikačka nebo reflexní proužek, které pomáhají ochránit zdraví a život cyklistům i chodcům. Právě na vybavenost a používání prvků povinné výbavy cyklistů, stejně jako na bezpečné chování chodců se v uplynulých dnech zaměřili policisté ve všech okresech Zlínského kraje.

Od středy 4. prosince do středy 11. prosince vyrážely policejní hlídka ze všech obvodních oddělení a dopravních inspektorátů v celém kraji na silnice a to právě brzy ráno a v podvečer. Do celé bezpečnostní akce se zapojilo 587 policistů, kteří zkontrolovali 3 361 cyklistů, chodců a vozidel. Při kontrolách policisté zjistili 292 dopravních přestupků. Z nich se 92 dopustili cyklisté, u nichž šlo většinou o nepoužívání nebo úplnou absenci povinné výbavy – světel a odrazek. Zarážející je přitom fakt, že většina z pokutovaných cyklistů patří mezi ty, kteří jezdí na kole pravidelně do práce. Policisté udělili také 22 pokut chodcům. Ti nemusí nosit světla ani odrazky, ale při chůzi podél silnice, stejně jako při přecházení by jejich viditelnosti pomohly ať už blikačky nebo různé reflexní doplňky. Pokuty si chodci vysloužili za porušení pravidel při pohybu na silnicích, především při přecházení přes ně.

Při kontrolách policisté zastavili také 21 řidičů, kteří byli opilí. U čtyř z nich hodnota alkoholu přesáhla jedno promile a jsou tak podezřelí ze spáchání trestného činu. Další dva řídili pod vlivem drog. Alkohol zjistili policisté také u čtyř cyklistů. Za opileckou jízdu na kole mohou cyklisté počítat s pokutou až padesáti tisíc korun.

Pro bezpečnostní akci s takto masivním nasazením policistů se vedení Krajského ředitelství Policie ČR Zlínského kraje rozhodlo v souvislosti s řadou tragických nehod, k nimž v podzimních týdnech v regionu došlo. Ve Zlínském kraji zemřelo od začátku roku dvacet lidí, kteří jeli na kole nebo šli pěšky. U dalších více než sto nehod cyklisté nebo chodci vážně zraněni.


 

16. prosinec 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem