Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pyrotechnik byl přivolán hned dvakrát

BLANENSKO: U Boskovic nalezli munici i náboje. 

První případ byl nahlášen na linku 158 v pondělí 4. května odpoledne. Operační středisko vyslalo policejní hlídku do lesa za westernové městečko v Boskovicích. Zde při opravách cyklostezek nalezli pracovníci v lesním porostu podezřelý nález. Přivolaný pyrotechnik předmět identifikoval jako fragment munice bez trhaviny pro německou ruční  protitankovou zbraň Panzerschreck.  

Další oznámení na sebe nenechalo dlouho čekat. Následující den v úterý odpoledne nalezl devětadvacetiletý muž za osadou Melkov, v blízkosti posezení pro turisty, silně zkorodované náboje. Na místo tak opět vyjížděl pyrotechnik, který zajistil 0,2 kg nábojů do kulometu a pušek, ráže 7,92 mm.

V obou případech byly nálezy policejním pyrotechnikem odvezeny k následné odborné likvidaci. Během jednotlivých opatření nedošlo k žádnému zranění ani ke škodě na majetku.

Jak postupovat v případě nálezu munice?

Každý takový nález je nutné neprodleně ohlásit. S předmětem, nebo podezřelou munici nikdy nemanipulujte (i několik desítek let staré náboje, granáty a střely mohou při neopatrné manipulaci explodovat). V blízkosti místa nálezu je vhodné umístit viditelné označení a ustoupit do vzdálenosti několika desítek až stovek metrů. Teprve poté zavolejte linku 158. Zůstaňte na místě do příjezdu policistů a k označenému místu nikoho nepouštějte.

por. Lenka Koryťáková, 6. května 2020

Odkazy do noveho okna

1 Munice-u cyklostezky

1 Munice-u cyklostezky 

Detailní náhled

2 Nález u cyklostezky

2 Nález u cyklostezky 

Detailní náhled

1 Náboje

1 Náboje 

Detailní náhled

2 Nález munice

2 Nález munice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem