Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pyrotechnik měl během dvou dnů na Vyškovsku napilno

VYŠKOVSKO: Vyjížděl hned ke třem podezřelým nálezům munice. Ve dvou případech se jednalo o nálezy z druhé světové války. 

V průběhu středy 7. srpna přijali policisté z obvodního oddělení Vyškov dvě oznámení o nálezu podezřelého zkorodovaného předmětu připomínající vojenskou munici. V první případě šlo o dělostřeleckou minu ráže 82mm, pocházející z druhé světové války. Tuto našel kolem deváté hodiny ráno v obci Hlubočany bagrista, který zde prováděl výkopové práce. Druhý nález údajné vojenské munice byl nahlášen z obce Pustiměř u Vyškova. Zde se vydal v podvečer třiatřicetiletý muž s detektorem kovů na pole. Následně po detekci kovu vykopal díru a v ní našel rezavou kovovou věc připomínající tvarem dělostřeleckou minu z druhé světové války. Přivolaný pyrotechnik nakonec zjistil, že se oproti očekávání a předchozímu případu nejedná o válečnou munici. Šlo o prázdnou tlakovou nádobku z hasícího přístroje.

Další oznámení o nálezu válečného předmětu nenechalo na sebe dlouho čekat. Hned následující den ve čtvrtek krátce po 13.00 hodině volal na linku 158 sedmadvacetiletý muž. Tento oznámil, že nalezl s kolegou při dovozu kovového odpadu z druhotných surovin v Bučovicích dva neobvyklé předměty připomínající protitankové miny. Identifikací bylo následně zjištěno, že se jedná skutečně o dva kusy školních betonových protitankových min PT-MI-K.

Policejní pyrotechnik ve dvou případech munice zajistil a převezl k dalšímu opatření a následné likvidaci. Nález v Pustiměři ponechal hledači detektoru kovů. Evakuace na místě nebyla nutná, nedošlo k žádnému zranění osob ani ke škodě na majetku.

V případě podezřelého nálezu je však vždy na místě zkontaktovat odborníky, jak všichni nálezci správně učinili, kteří oznámili věc policii.

V souvislosti s uvedenými případy policisté upozorňují:

Při stavebních nebo výkopových pracích, hledání hub a lesních plodů, polodrahokamů v nalezištích, při orbě na poli i na dalších místech lze narazit na to, co hledáme, ale také na podezřelé předměty připomínající munici nebo zbraně. Takové předměty mohou být zkorodované a nefunkční. Existují však případy, kdy je munice funkční. Tady hrozí nebezpečí nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé nejbližší okolí.

Nálezy munice a podobného materiálu jsou nejčastější na jaře a na podzim. Co tedy poradit možným nálezcům?

  • s nalezeným předmětem, nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte
  • nález označte a oznamte policii
  • zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob
  • vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů (pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi)
  • respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika (na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn)

Jak to vypadá na místě nálezu?

Když pyrotechnik přijede na místo, pořádková policie místo označí, aby byl znemožněn přístup dalším, nepovolaným osobám. Úkolem policistů a služebního speciálně vycvičeného psa je prohledat nejbližší okolí nálezu, zda není na místě větší množství další nevybuchlé munice.

  • Vždy je nutné poslechnout pokyny policistů.

por. Lenka Koryťáková, 9.srpna 2019

vytisknout  e-mailem