Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pyrotechnik pomáhal u archeologických vykopávek

V sobotu 24. srpna policisté z pyrotechnické služby Policie ČR vyjížděli k obci Kobeřice, kde pracovníci z Muzea městyse Suchdol nad Odrou prováděli vyzvednutí trosek pohřešovaného ruského střemhlavého bombardéru Petljakov Pe – 2.  

Pyrotechnik expozitury Frýdek-Místek Pyrotechnické služby Policie ČR byl na místě archeologických vykopávek přítomen z důvodu předpokladu nálezu nevybuchlé munice či výbušnin, ke kterým v případech nálezu válečného materiálu běžně dochází. Při vytahování a vyzvednutí trosek fragmentů a munice sestřeleného letounu pyrotechnik dohlížel na správný a bezpečný postup při manipulaci a prováděl po celou dobu nutný pyrotechnický dohled na výkopové a vyprošťovací práce.
Na místě archeologové nalezli úlomky kostí, osobní věci pohřešovaných letců, přezky padáků a sedaček, rozlámané pláty mohutného pancéřování, duralové fragmenty konstrukce letadla, oba motory, tlakové lahve, vrtulové listy, a další neidentifikované fragmenty a torza. Vyzvednuta byla také výzbroj bombardéru (torza palubních zbraní, 4 kusy kulometu různých ráží). Všechny fragmenty a torza letadla se nacházely přibližně v hloubce od půl metru do 4 metrů pod zemským povrchem. Většina nalezených věcí byla archeology převezena do muzea, kde budou po očištění a konzervaci vystaveny v letecké expozici muzea.
Zajištěná munice a to devět kusů leteckých pum a časových leteckých granátů, více než desítka nábojů různých ráží byla převezena pyrotechnikem k likvidaci.
 
por. Bc. Eva Kropáčová    29.8.2013
 

vytisknout  e-mailem