Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Válečné bomby nás ohrožují i dnes

Přesto, že od konce 2. světové války uplynulo už 70 let, dodnes se na našem území nacházejí nevybuchlé bomby a munice. V minulém týdnu zajišťovali policejní pyrotechnici hned dvě letecké pumy pocházející z válečného období.  

K první bombě vyjížděla Pyrotechnická služba Policie České republiky 19. července do Liberce, kde byla nedaleko obchodního centra nalezena letecká puma z výzbroje sovětských vojsk. Její likvidace si vyžádala rozsáhlé bezpečnostní opatření, spojené s vyklizením nedalekého obchodního centra. Díky včasnému zásahu všech zakročujících složek a profesionální práci policejního pyrotechnika se podařilo bombu zneškodnit a odvézt.
 
Druhá puma byla nalezena 24. července při výkopových pracích na plzeňském sídlišti Lochotín. Tentokrát se jednalo o bombu americkou. Její zajištění na několik hodin omezilo dopravu a opět si vyžádalo rozsáhlé bezpečnostní opatření, na kterém se kromě policistů podílely i další složky integrovaného záchranného systému. Rovněž tato bomba byla velmi nebezpečná. Její exploze by si vyžádala rozsáhlé škody na zdraví i majetku. Tomu přivolaný pyrotechnik zabránil a po odborném zásahu ji bezpečně zlikvidoval.
 
Letecké pumy patří k vůbec nejnebezpečnějším nálezům, se kterými se na našem území můžeme setkat. Především kvůli velkému množství trhaviny, jež obsahují. Jejich nálezy u nás nejsou ničím výjimečným. Setkat se s nimi můžeme nejen v bývalých oblastech cílených spojeneckých náletů, ale díky navážkám zeminy při stavebních pracích prakticky kdekoliv. Válečná munice, která desítky let ležela v zemi, je navíc ve špatném technickém stavu. Často je pokrytá zeminou nebo jako pouhá „hrouda hlíny“ vypadá a lze ji tak na první pohled snadno přehlédnout. O to větší nebezpečí pro okolí představuje.
 
Pro všechny nálezy potencionálně nebezpečných předmětů platí stejná základní pravidla - předmětů se vůbec nedotýkat, ihned přivolat policii a podle možností zajistit, aby se k nim nepřiblížil ani nikdo jiný. Při jejich nedodržení by mohlo dojít k ohrožení života či zdraví osob.
 
Tyto nálezy jsou rizikem i pro samotné pyrotechniky. Na první pohled funkční bezpečnostní mechanismy bomb mohou kdykoliv selhat. Profese pyrotechnika tak patří mezi jednu z těch, u kterých se „lze splést pouze jednou“ – žádná druhá šance není. Proto je velmi důležité pečlivě zvolit postup manipulace i likvidace munice. Omyl může mít následky nejen pro samotného zakročujícího policistu, ale pro široké okolí. Vysoká odbornost a maximální opatrnost jsou v případě policejních pyrotechniků naprostou samozřejmostí.

kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
29.07.2011
Letecká puma nalezená při výkopových pracech v Plzni
Kráter vytvořený po zneškodnění výbuchem letecké pumy nalezené v Plzni při výkopových pracech

vytisknout  e-mailem