Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pyrotechnici procvičovali likvidaci pum

Policejní pyrotechnici z pěti expozitur procvičovali své dovednosti při likvidaci nálezu leteckých pum z 2. světové války. 

Nálezy válečné munice nejsou u nás ničím výjimečným. Můžeme se s nimi setkat nejen v bývalých oblastech cílených spojeneckých náletů za 2. světové války, ale díky navážkám zeminy při stavebních pracích prakticky kdekoliv na našem území. Jedním z nejnebezpečnějších druhů munice jsou právě letecké pumy. Obsahují velké množství trhaviny a jejich technický stav je po desetiletích, kdy byly ukryty v zemi, velmi špatný. I na první pohled funkční bezpečnostní mechanismy bomb mohou kdykoliv selhat. Při jejich zajištění a likvidaci je proto potřeba dbát nejvyšší opatrnosti a volit takové postupy, které neohrozí okolí, ani samotného pyrotechnika. Právě tyto postupy nacvičovali v září policejní pyrotechnici expozitur Pyrotechnické služby Policie České republiky z Milovic, Českých Budějovic, Brna Teplic a Frýdku – Místku na stálé trhací jámě policie v Ralsku.
 
V rámci výcviku si vyzkoušeli likvidaci dvou leteckých tříštivých pum německé výroby SD 250 a trhavé pumy sovětské výroby FAB 100. Všechny tři pocházely z období 2. světové války. První dvě z nálezů v Ústeckém kraji, poslední byla zajištěna v červenci letošního roku v Liberci. Samotné zneškodnění proběhlo jak použitím destrukčních postupů, tak i bezpečným odstupným oddělením zapalovače, který trhavinu v pumě iniciuje a tím způsobí její explozi. Pyrotechnici si také ověřovali možné účinky výbuchu na plynové potrubí, které by při neodborné manipulaci s municí mohly nastat.
 
O zákeřnosti leteckých pum vypovídají i velmi tragické případy, ke kterým v minulosti v zahraničí došlo. V německém Göttingenu zemřeli v roce 2010 při likvidaci letecké pumy tři policejní pyrotechnici. O život přišli také dva pyrotechnici v rakouském Salcburku, kteří zneškodňovali podobný nález v roce 2003. Právě proto je nutné, aby si policisté zařazení na tomto vysoce specializovaném místě neustále doplňovali své znalosti a osvojovali si dovednosti, na kterých závisí životy a majetky občanů.
 
Pro všechny nálezy potencionálně nebezpečných předmětů platí stejná základní pravidla - předmětů se vůbec nedotýkat, ihned přivolat policii a podle možností zajistit, aby se k nim nepřiblížil ani nikdo jiný. Při jejich nedodržení by mohlo dojít k ohrožení života či zdraví osob.

http://www.policie.cz/clanek/pyrotechnici-procvicovali-likvidaci-pum.aspx

vytisknout  e-mailem