Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nález a likvidace munice

Ve dnech 2. a 3. června 2011 byla při zemních pracích v Kladně na Haldě nalezena munice z 2. světové války. Nález z 2. června bylo možné bezpečně převézt, ale munici nalezenou 3. června už musela Pyrotechnická služba Policie ČR zlikvidovat přímo na místě.  

Nálezy munice nejsou v České republice, vzhledem k historickému vývoji našeho státu, ničím výjimečným. Ani v Kladně samotném se o nic neobvyklého nejedná, mezi nejčastější místa nálezů však ve Středočeském kraji patří okolí Rakovníku a Milovice. V prvním případě byl 2. června nalezen jeden kus německé letecké zápalné pumy Brandt C50 (hmotnost cca 50 kg) pocházející z období 2. světové války. Přivolaní policisté z pyrotechnické expozitury se sídlem v Milovicích zjistili, že puma neosahuje iniciační prvek a je proto možné ji zajistit a převézt k bezpečnému zničení na trhací jámě, což také provedli.
 
Nález ze dne 3. června vyžadoval rozsáhlejší opatření. Pyrotechnici zajistili 1 kus 152 mm průbojné dělostřelecké střely, 2 kusy 120 mm dělostřelecké miny a 1 kus 76 mm dělostřelecké tříštivo-trhavé střely. Všechna uvedená munice byla ruské výroby a pocházela z období 2. světové války. Vzhledem k jejímu stavu a konstrukci iniciačních prvků se jednalo (s výjimkou průbojné střely) o munici nevhodnou pro přepravu. Museli ji tedy zničit přímo na místě, aby nedošlo k ohrožení nezúčastněných osob při případné přepravě na jiné místo. V souvislosti s tím bylo nezbytné provést uzávěru okolí místa nálezu. Omezení se týkalo nejen osob či automobilů. V nejbližším okolí byla přerušena železniční, ale i letecká doprava nad místem likvidace. Díky tomuto opatření se pak samotná likvidace obešla bez problémů.
 
Nalezená munice nemusela pocházet přímo z místa nálezu. Podle zjištění pyrotechniků sem byla zřejmě v minulosti převezena z jiného místa, a to pravděpodobně neúmyslně v souvislosti s navážením zeminy. Jen díky náhodě při tom nebyl nikdo zraněn. Pro všechny obdobné nálezy platí VŽDY základní pravidla – předmětů se vůbec nedotýkat, zajistit, aby se k nim nikdo nepřibližoval a ihned přivolat policii. Při jakékoliv manipulaci by mohl být vážně ohrožen život nebo zdraví osob.
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
06.06.2011

vytisknout  e-mailem